Recuperare, reciclare, refolosire. Cu siguranţă nimeni nu a uitat principiul 3 R, regulă de aur după care funcţiona reciclarea în epoca ceauşistă. Lucrurile, ca şi regimul, s-au mai schimbat. Gunoiul însă pune în continuare probleme. Nu este aruncat corect, nu este colectat, nu este reciclat, este lăsat pur şi simplu pe câmp. Povestea asta se va termina într-un fel sau altul pentru că Uniunea Europeană promite amenzi dacă nu vom curăţa la timp ţara.
"Noi avem ţinte pe ani, de exemplu pe plastice până în 2011 trebuie să reducem cantitatea cu 15 % , avem ţinte pe ani în care avem obligaţia să facem aceste lucruri, dacă nu, plătim amendă", a declarat Mihai Toti, preşedintele Administraţiei fondului pentru mediu.
Un prim pas a fost făcut. De la 1 ianuarie, pungile de plastic din fiecare magazin vor fi taxate cu 2 mii de lei vechi bucata. Ideea a fost preluată de la irlandezi şi pusă în practică de cei de la ministerul mediului în colaborare cu ONG urile de profil. În altă ordine de idei, la noi în ţară există o fabrică de transfomare a plasticului folosit în fibră sintetică. Afacerea ar putea fi de viitor dacă oamenii ar fi convinşi că trebuie să-şi sorteze singuri gunoiul înainte de a-l arunca.
"De ce nu merge la noi? Păi nu merge pentru că nu avem un sistem de colectare. Colectarea se face prin răscumpărare de la populaţie. Un sistem impropriu şi unic în colectivitate. Obligatoriu va trebui să implementăm un sistem de colectare", este depărere Cristinel Dobrotă, manager.
Va veni însă vremea când românii vor lua în serios gunoiul, îl vor arunca selectiv, vor cumpăra produse ambalate ecologic şi da, vor avea grijă ca naturii să-i meargă bine. De ce? Pentru că altfel îi va costa prea mult.
Despre cât ne-ar costa pe noi toţi să facem curat în România la timp aflăm în această seară la Reporter Special, pe Antena 3 de la 23.10.
Sursa foto: baniinostri.ro
Observator