Din data de 1 decembrie 2020, Uniunea Europeană a exportat 77 de milioane de doze ale vaccinurilor anti-Covid către 33 de țări din afara blocului comunitar, potrivit unei informaţii distribuite pe Twitter chiar de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Numărul dozelor exportate de U.E. de la 1 februarie 2021 se ridică la 45 de milioane, 11 milioane din acestea ajungând în Marea Britanie, care este cel mai mare beneficiar. Pe listă urmează Canada, Japonia, Mexic, Arabia Saudită, Singapore, Chile, Turcia, Hong Kong și SUA.
În total, blocul comunitar a exportat 21 de milioane de doze în Marea Britanie, dintre care doar puțin peste un milion sunt produse de AstraZeneca. Informaţia a fost dezvăluită Bloomberg de un oficial al Comisiei Europene, la adăpostul anonimatului.
Informația include livrările trimise înainte de introducerea unui mecanism de autorizare a exporturilor la sfârșitul lunii ianuarie.
Marea Britanie a administrat în total aproximativ 31 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 până în prezent, ceea ce înseamnă că în jur de două treimi dintre doze au sosit din Europa.
Rata vaccinării în Marea Britanie: 40%. Rata vaccinării în U.E.: 14%
Marea Britanie îşi vaccinase, la nivelul lunii martie, aproximativ 40% din populaţie, ceea ce înseamnă aproximativ 27 de milioane de oameni.
În acelaşi timp, rata vaccinării cu cel puţin o doză, la nivelul U.E., se situa la circa 14%, cu 4,1 din populaţia statelor membre având efectuat şi rapelul.
Liderii UE urmau să discute, de joi, în cadrul unei videoconferințe de două zile despre severitatea pandemiei de pe continent și situația campaniilor de vaccinare la nivelul statelor membre.
Ei vor dezbate, de asemenea, o nouă propunere care va permite Uniunii să blocheze exporturile de vaccinuri ale companiilor farmaceutice care nu și-au îndeplinit obligațiile față de blocul comunitar.
De asemenea, livările de vaccinuri ar urma să fie oprite către ţările care au o situație pandemică sau o rată a vaccinării mai bună decât cea din Uniunea Europeană.
Ce vaccinuri urmează să primească Uniunea Europeană în următoarea perioadă
Comisia Europeană se aşteaptă ca Uniunea să primească în jur de 100 de milioane de doze în primul trimestru al anului și 360 de milioane în al doilea.
Rata vaccinării în U.E. încetinește în contextul întârzierii livrărilor și dificultăților cu care se confruntă autoritățile sanitare din statele membre în ceea ce privește administrarea vaccinurilor, potrivit datelor publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
29 de țări din blocul comunitar și Zona Economică Europeană au primit 7,2 milioane de doze în săptămâna care s-a încheiat în 21 martie, în scădere faţă de cele 9,9 milioane de doze în săptămâna anterioară. Aceste țări au administrat 8 milioane de vaccinuri în perioada menţionată, comparativ cu 9,1 milioane în săptămâna anterioară.
Asta înseamnă în jur de 1,1 milioane de vaccinări pe zi, comparativ cu 2,5 milioane de doze administrate zilnic în Statele Unite, care are o populație de aproximativ 70% din cea a UE.