Antena 3 CNN Actualitate Ungaria se oferă să le arate refugiaţilor drumul către Occident

Ungaria se oferă să le arate refugiaţilor drumul către Occident

viktor orban directie.JPG
24 Sep 2015   •   16:47

Ungaria îşi va proteja frontiera cu ajutorul gardurilor sau, "dacă această opţiune nu este atât de populară", ar putea lăsa imigranţii să treacă spre Austria şi Germania, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, joi, la Bruxelles, după summitul pe tema crizei imigraţiei, relatează MTI.

"Cancelarul austriac a afirmat fără echivoc că, dacă nu suntem capabili să oprim imigranţii decât cu ajutorul gardurilor, ar trebui mai degrabă să-i lăsăm să treacă", a declarat Orban. "Va trebui să luăm în considerare acest lucru", a adăugat el.

Orban a precizat că participanţii la summit au convenit asupra a cinci dintre cele şase propuneri ale Ungariei, dar nu au reuşit să ajungă la un acord asupra celei de-a şasea, potrivit căreia Grecia ar trebui să-şi protejeze frontierele în cooperare cu Uniunea Europeană, dacă nu este capabilă să o facă singură.

"Este păcat, pentru că aceasta era cea mai importantă propunere. În acest sens, frontiera externă a Europei tot nu este apărată, iar imigranţii care încalcă acordurile internaţionale continuă să vină prin Grecia", a adăugat şeful Guvernului ungar.

Participanţilor la summit le-au lipsit determinarea, curajul şi hotărârea pentru a face acest pas, a apreciat el. "Cred că nu au considerat această problemă atât de importantă ca noi, ungarii", a mai spus acesta.

Orban a prezentat cele şase propuneri ale Ungariei miercuri, în Bavaria. Pe lângă controlul UE de-a lungul frontierelor elene, el a propus separarea refugiaţilor de imigranţii economici înainte de a intra în spaţiul Schengen şi stabilirea unei liste UE cu ţări sigure.

Orban a propus ca fiecare stat membru să îşi crească contribuţia la UE cu 1% şi să reducă cheltuielile cu 1%, ceea ce ar aduce trei miliarde de euro, care ar putea fi cheltuiţi pentru refugiaţi.

El a propus de asemenea dezvoltarea de parteneriate cu statele a căror implicare în gestionarea crizei imigranţilor este inevitabilă, precum Turcia şi Rusia.

Orban a apreciat că ar trebui introduse cote globale şi toate ţările din lume ar trebui implicate în gestionarea crizei migraţiei.

×
Subiecte în articol: criza imigranţilor
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close