"Cancelarul austriac a afirmat fără echivoc că, dacă nu suntem capabili să oprim imigranţii decât cu ajutorul gardurilor, ar trebui mai degrabă să-i lăsăm să treacă", a declarat Orban. "Va trebui să luăm în considerare acest lucru", a adăugat el.
Orban a precizat că participanţii la summit au convenit asupra a cinci dintre cele şase propuneri ale Ungariei, dar nu au reuşit să ajungă la un acord asupra celei de-a şasea, potrivit căreia Grecia ar trebui să-şi protejeze frontierele în cooperare cu Uniunea Europeană, dacă nu este capabilă să o facă singură.
"Este păcat, pentru că aceasta era cea mai importantă propunere. În acest sens, frontiera externă a Europei tot nu este apărată, iar imigranţii care încalcă acordurile internaţionale continuă să vină prin Grecia", a adăugat şeful Guvernului ungar.
Participanţilor la summit le-au lipsit determinarea, curajul şi hotărârea pentru a face acest pas, a apreciat el. "Cred că nu au considerat această problemă atât de importantă ca noi, ungarii", a mai spus acesta.
Orban a prezentat cele şase propuneri ale Ungariei miercuri, în Bavaria. Pe lângă controlul UE de-a lungul frontierelor elene, el a propus separarea refugiaţilor de imigranţii economici înainte de a intra în spaţiul Schengen şi stabilirea unei liste UE cu ţări sigure.
Orban a propus ca fiecare stat membru să îşi crească contribuţia la UE cu 1% şi să reducă cheltuielile cu 1%, ceea ce ar aduce trei miliarde de euro, care ar putea fi cheltuiţi pentru refugiaţi.
El a propus de asemenea dezvoltarea de parteneriate cu statele a căror implicare în gestionarea crizei imigranţilor este inevitabilă, precum Turcia şi Rusia.
Orban a apreciat că ar trebui introduse cote globale şi toate ţările din lume ar trebui implicate în gestionarea crizei migraţiei.