Totodată, Rizea a spus că este susţinut de o parte din servicii şi că scoate lucruri tari despre alte tabere, tot din servicii, pe lângă faptul că apăruseră în spaţiul public poze cu fosta şefă a acoperiţilor SRI în regimul Băsescu, pe iahtul său, pe Coasta de Azur.
Rizea s-a lăudat că a făcut pozele de la celebrul revelion din 2018 de la hotelul Teleferic din Poiana Braşov cu ambasadoarea Olandei alături de Nelu Iordache şi de Petru Pitcovici, fostul greu din Ministerul de Interne.
Citeşte şi: Epoca de aur a anticorupției se confruntă cu eșec după eșec. Milionari ai sistemului, scăpați de mega-dosare
Când s-a detonat dosarul Unifarm, Cristian Rizea a ieşit să susţină că este o răfuială între tabere din SRI, iar statul încuviinţa picajul lui Ludovic Orban, încuviinţat direct de la Palatul Cotroceni.
Se lăuda că va face dezvăluiri despre toată lumea, de la şmecheri din politică până la Dana Budeanu şi că are dovezi despre întâlniri de taină ţinute de Sebastian Ghiţă în insula bogaţilor - Saint Barts. Un personaj cam manelistic, pe alocuri cu vocabular cam incult, dar care, în mod evident, a avut o suficientă protecţie încât să nu fie extrădat în România timp de peste patru ani, deşi îi fusese anulată şi cetăţenia moldovenească fiindcă ar fi minţit în acte.
Deci, de ce tocmai acum i s-ar fi terminat protecţia? Şi de unde? Din România sau din Moldova? În România, mulţi dintre cei despre care vorbea sunt grei în politică şi se poate specula că ar fi urmat să facă valuri în campania electorală. Pe de altă parte, însă, la Chişinău se lăuda că a dus la dărâmarea unui procuror-general, iar autorităţile îl acuză că era într-un complot pentru a da jos actualul regim. Chiar şi premierul Republicii Moldova însuşi a ieşit să vorbească despre Rizea, oricât de rizibil ni s-ar părea nouă.
Cu câteva zile înaintea expulzării lui Rizea, în România se întâmpla ceva foarte interesant: toţi ruşii din rafinăria Petrotel Lukoil au fost schimbaţi de către Consiliul de Supraveghere şi înlocuiţi cu români plus un ucrainean. Unii dintre românii nou-numiţi, Ion Mura, a fost timp de 21 de ani, director adjunct la Lukoil Republica Moldova.
Au fost voci care au spus că inclusiv trimiterea pachet a lui Rizea ar fi parte a unei operaţiuni mai largi ce a fost declanşată fiindcă din Statele Unite s-ar fi dat ordinul în zonă, şi în Republica Moldova, şi în România, sau mai degrabă o recomandare să se facă ordine şi curăţenie.
Întâmplător sau nu, mai multe personaje cu legături puternice pe relaţia Rusia au început de ceva vreme să aibă probleme, deşi anterior stăteau mai mult decât liniştite. De exemplu, Elena Udrea, care nu a mai fugit din ţară, ca data trecută în Costa Rica, înaintea pronunţării în dosarul Gala Bute, semn că avea asigurări că totul este în regulă, altfel nu ar fi riscat cum n-a făcut-o nici prima dată. Iar Udrea a fost om-cheie în unele dintre cele mai mari scandaluri cu oligarhi ruşi din România ultimilor ani. A deschis drumul spre Cotroceni şi spre preşedintele Băsescu pentru ruşii de la ALRO, apărând ca Trumpiţă sau Clopoţel în convorbirile dintre ruşi.
Apoi, un alt om al regimului Băsescu, milionarul Cristian Burci. De neatins ani la rând, brusc, după începerea războiului, s-a trezit pe cap cu cel puţin două belele: revitalizarea unui tun din pandemie, de la care a şi plecat subit în Emiratele Arabe, în plină stare de urgenţă, când nimic nu decola sau ateriza la Otopeni fără aprobare, el reuşind să plece cu un avion privat.