Un sistem revoluționar care va salva viețile oamenilor va fi implementat în România, prin intermediul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).
Este vorba despre "e-Call", un dispozitiv care se va monta pe maşini şi va suna singur la 112 în cazul unui accident rutier.
România este prima țară din Europa care, prin Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), a preluat această tehnologie.
Dispozitivele eCall, care pot fi instalate pe maşină pentru a fi apelat automat numărul de urgenţă 112 în cazul producerii unui accident, costă între 50 şi 150 de euro, putând fi ataşate la acestea cartele speciale de la operatori de telefonie mobilă, au spus reprezentanţii STS şi cei ai producătorilor de dispozitive eCall, potrivit
Mediafax.
Iată, în videoul de mai sus, cât de eficient este sistemul
Cum funcționează noul dispozitivApelul la numărul de urgenţă 112 prin dispozitivele eCall va fi preluat de dispecerat, care va transmite datele despre locul în care s-a produs accidentul şi numărul de pasageri la serviciile de ambulanţă, poliţie şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă.
Specialiştii STS au explicat că dispozitivul foloseşte senzori, accelerometru sau giroscop. Astfel, în cazul în care viteza unei maşini scade într-un interval foarte scurt de timp de la 100 km/h la 10 km/h, dispozitivul "înţelege" că s-a produs un accident şi se activează.
Dispozitivele stau în marea majoritate a timpului în stand-by, nefiind operaţionale, activarea lor având loc doar în momentul producerii unui accident, fiind iniţiat în cel mai scurt timp apelul automat către 112.
Aceştia au precizat că device-urile sunt programate de către producători să stea active şi până la 12 ore de la momentul iniţierii apelului, aparatul folosind curentul electric al maşinii.
Aparatele care vor fi instalate în maşini pot fi cumpărate de la producători sau distribuitori, iar cartelele pentru aceste dispozitive, de la operatorii de telefonie mobilă.
Dispozitivele pot fi simple, respectiv pot avea doar funcţia de eCall, sau pot fi dotate cu microfon sau cu posibilitatea ataşării unui microfon sau chiar a unor camere video.
Potrivit STS, dispozitivul electronic va fi integrat din anul 2015 pe maşinile produse de la acel moment, dar există dispozitive ce pot fi amplasate şi pe autoturismele aflate acum în circulaţie.