Antena 3 CNN›Actualitate›
Un sistem care nu respectă nici bolnavii, nici medicii. Cât trebuie să scoată din buzunare pacienţii pentru intervenţiile decontate de stat
Un sistem care nu respectă nici bolnavii, nici medicii. Cât trebuie să scoată din buzunare pacienţii pentru intervenţiile decontate de stat
1 minut de cititPublicat la 10:45 28 Apr 2014Modificat la 10:45 28 Apr 2014
Foto: www.floridahospital.com
Orice intervenţie în spitalele de stat costă, deşi teoretic e decontată legal de stat. Pacientul trebuie să se informeze înainte de internare şi să pregătească plicurile cu bani - pentru buzunarele medicilor, ale anesteziştilor şi ale asistenţilor care preiau cazul.
Reporterii noştri au colindat, cu o cameră ascunsă, spitalele din Bucureşti şi au aflat ce preţ se pune pe sănătatea pacienţilor. Dacă rezolvarea chirurgicală a unei probleme de sănătate are, de obicei, un tarif fix, naşterea la stat se negociază. Iar preţul diferă chiar şi în funcţie de cetăţenie şi de culoarea pielii.
De exemplu, o operaţie banală de fiere ajunge să fie aproape 1.300 de lei. Banii ajung în buzunarul doctorului, anestizistului, dar şi al rezidentului. Nu trebuie uitate nici asistentele.
În cazul unei naşteri, părinţii trebuie să pună bani mulţi deoparte. Asta deşi de multe ori aleg o maternitate de stat. Tariful este întotdeauna negociabil, însă se iau in considerare câteva criterii clare. Unul dintre ele ar fi naţionalitatea. Pentru o naştere la stat, românii plătesc în jur de 1.500 de lei, iar străinii aproximativ 2.800 de lei.
Bolnavii plătesc, deşi ştiu că nu e corect. Fărăşpagă, spun ei, nimeni nu se uită la tine .
Anul trecut, 60 % dintre români au recunoscut că au dat bani şi cadouri medicilor dar şi asistentelor pentru a beneficia de servicii aşa cum îşi doresc. Cele mai multe şi mai generoase plăţi informale au mers către chirurgie.