Antena 3 CNN Actualitate Un sfert din România se va transforma în deşert

Un sfert din România se va transforma în deşert

1 minut de citit Publicat la 23:36 09 Feb 2009 Modificat la 23:36 09 Feb 2009
Un sfert din România se va transforma în deşert
Clima României este printre primele şapte ţări europene în privinţa secetei, condiţii în care zece judeţe din România tind să se transforme într-un deşert în următorii 20 de ani, dacă nu se face nimic.
Astfel, sudul României este lovit de deşertificare accentuată, iar populaţia ar putea fi nevoită să migreze, avertizează Petre Stanciu, directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, citat de Gândul. O parte din banii pentru proiectul ?Casa Verde?, acum oprit, vor intra în programe de împăduriri şi de irigaţii pentru zonele deşertice, a anunţat sâmbătă ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. Citând un studiu mai vechi al meteorologilor, el a amintit că, în următoarele două decenii, zece judeţe ale ţării se vor deşertifica, iar producţia cerealieră va scădea cu 40% faţă de cea din prezent (în Banat, Oltenia, estul Munteniei, Dobrogea şi sudul Moldovei). Şi toate astea, numai din cauza încălzirii globale, a adăugat ministrul.
Specialiştii avertizează că clima nu este singura de învinovăţit pentru acest fenomen. Distrugerea pădurilor şi a perdelelor de protecţie au un rol principal în fenomenul de deşertificare. Petre Stanciu arăta că România ar trebui să investească puternic în măsuri de prevenire
Programele demarate până acum au rămas blocate în stadiul de propuneri.
Studiile arată că aproximativ o treime din teritoriul ţării (adică 7 milioane de hectare) şi circa 40% din suprafaţa agricolă sunt situate în zone cu risc de deşertificare. Din această suprafaţă, 3 milioane de hectare de teren sunt direct afectate de deşertificare. Numai celebra ?Sahară a Olteniei? (o fâşie de 30 kilometri lăţime, din zona Dunăre - Craiova - Caracal) cuprinde în jur de 100.000 de hectare. În ultimii 30 de ani, suprafeţele împădurite din Dolj s-au redus la jumătate, 9.000 de hectare de pădure fiind defrişate între Sadova şi Corabia, pentru a face loc sistemelor de irigaţii, acum distruse. În judeţul Brăila, terenurile degradate reprezintă 34% din întreaga sa suprafaţă. Iar judeţele Călăraşi, Constanţa şi Teleorman au sub 5% pădure.
Antena3.ro

×
Etichete: Nicolae Nemirschi
x close