Antena 3 CNN Actualitate Un sat din Ardeal îngropat de un lac de steril

Un sat din Ardeal îngropat de un lac de steril

Un sat din Ardeal îngropat de un lac de steril
12 Iun 2007   •   07:50

Un sat din Apuseni se îneacă într-un lac de steril. Deşeurile unei mine de cupru au înghiţit deja mai multe gospodării şi acum rod la temelia bisericii. Sătenii se simt ignoraţi de autorităţi. Nu mai au apă, nici drumuri, nici magazin, nici biserică şi nici preot. Este o bucată dintr-o Românie în care oamenii plătesc acum greşeli mari din trecut - defrişări haotice şi gunoaie aruncate la întâmplare. Nu e prima oara când natura se răzbună.

Acum 30 de ani, satul Geamăna reprezenta ceva pe hartă. Localnicii, puţinii care au mai rămas spun că i se zicea Perla Ardealului. Erau 480 de case, care acum sunt acoperite de apă. În sat au mai rămas acum câteva case. Pe dealuri. Nu sunt mai mult de 15 familii. Blestemul sterilului şi al apei roşii.

Oameni sunt amâriţi, mulţi bătrâni. Nu pot fugi din calea sterilului care le-a înghiţit vieţile. N-au bani să-şi cumpere alte case. Din 150 de lei noi, familia lui Ioan Holhorea abia are cu ce cumpăra medicamente. Bărbatul e paralizat în pat de 5 ani, soţia nu lucrează şi au trei copii. Acum 30 de ani casa lor era ultima din sat, pe vârful dealului. Acum sterilul le-a ajuns în curte.

De ani buni se plâng la autorităţile locale şi fac memorii la Bucureşti. În zadar. Sunt plini de promisiuni ca de steril. Pentru "boierii de la Capitală" ei nu există. Pot să moară liniştiţi. Şi să se îngroape în steril. Nici cimitir şi nici biserică nu mai au.

Familiile care locuiesc pe dealuri de o parte şi de cealaltă a barajului, care opreşte sutele de tone de steril, se roagă zilnic pentru o minune. Rând pe rând bătrânii mor, iar cei mai în putere se mută pe la rude. Casele părăsite se prăbuşeşc în apa roşie de cupru.

Drama moţilor din Geamăna a început în anii 80. Atunci, Ceauşescu i-a obligat să plece. Au fost strămutaţi cu forţa. Aproape un sat întreg.

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close