România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 25% în anul fiscal 2008, în scădere cu 12,7% faţă de 2007.
Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite a publicat lista preliminară a ratelor de refuz pe naţionalităţi pentru anul fiscal 2008 (octombrie 2007 - septembrie 2008). Chiar dacă este în scădere faţă de alţi ani, rata României este una dintre cele mai mari din UE. În ceea ce priveşte ţările vecine, Bulgaria are o rată de 13,3%, Moldova - 36,7%, Ucraina 30,9%, Serbia 11,7% şi Ungaria 7,8%.
În această situaţie, Ministerul român de Externe se mulţumeşte să aprecieze că cifrele reflectă mai degrabă o problemă personală a turistului român, care nu s-ar prezenta tocmai corect la ambasada americană: "rata de refuz reflectă într-o măsură semnificativă tocmai comportamentul aplicantului în faţa agentului consular, respectiv acurateţea completării solicitării de viză şi modul în care se prezintă solicitantul în faţa agentului consular", crede Cosmin Boiangiu, purtătorul de cuvânt al MAE.
Legislaţia americană prevede un prag de maxim 10% a ratei de refuz pentru includerea unei ţări în programul Visa Waiver, care permite şederea în SUA pe o perioadă de până la 90 de zile, în scopuri de afaceri sau turistice, fără a necesita viză.
George W. Bush a anuntat că SUA vor mentine obligativitatea vizelor pentru România, în timp ce cetăţenii Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Coreei de Sud nu vor mai avea nevoie de vize, atât timp cât s-au înregistrat online înainte de călătorie şi au paşapoarte biometrice.
Malta, Cipru, Grecia, Polonia, Bulgaria şi România sunt cele şase state din UE pentru care SUA menţin obligativitatea vizelor.
Antena3.ro