Un părinte poate fi mai mult sau mai puţin conştient de propriile probleme, afirmă psihoterapeutul Constantin Cornea. Acesta enumeră câteva dintre motivele psihologice care se pot răsfrânge asupra copilului, în dauna intereselor lui şi care ar trebui lămurite înainte de naşterea acestuia, scrie adevarul.ro.
Din acest motiv se poate întâmpla ca boala părintelui să constituie, inconştient sau conştient din partea acestuia, un abuz asupra propriului copil. A fi părinte, a putea aduce pe lume un copil, nu înseamnă că odată cu naşterea acestuia, îţi cad de undeva din cer şi un set de noţiuni, reguli, norme de creştere a acestuia.
„Tocmai pentru că mulţi copii se nasc, în speranţa unuia dintre ei că partenerul nu va mai bea sau nu va mai înşela, ori nu va mai face scandal dacă va deveni părinte. Ori crezând că, odată cu apariţia copilului va avea în sfâşit un suflet doar pentru ea, pe care să îl iubească şi de care să fie iubită nemăsurat. Şi am enunţat doar câteva dintre motivele pentru care un copil poate veni pe lume”, spune psihoterapeutul.
Pentru că drama copilului-campion începe înainte de propria naştere din două motive majore, iar unul dintre ele este chiar motivul pentru care se naşte. Credinţa că acel copil poate reuni o relaţie terminată, sau că poate regla comportamentele adictive, grave sau de nesuportat ale unuia dintre parteneri. Ceasul biologic a unor mame disperate sau nevoia nesatisfacută a acestora de afecţiune şi speranţa că un copil le poate face să se simtă altfel decât le-au facut partenerul sau partenerii să se simtă.