Un prim gest de dreptate se face, după aproape 4 decenii, în celebrul "Caz Anca". Statul român a fost obligat de Tribunalul Bucureşti să plătească 500.000 de euro fiicei taximetristului care a făcut închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o, scrie
Lumeajustitiei.ro.
Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
În 1977, şoferul de taxi Gheorghe Samoilescu a fost torturat de miliţieni şi procurori până când a recunoscut că a violat, ucis şi tranşat o tânără. Bărbatul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, dar a fost eliberat după 4 ani, când a fost prins adevăratul criminal. Cu aproape 4 decenii în urmă, o crimă teribilă îngrozea Capitala. O tânără de 20 de ani, ANCA B., a fost violată şi omorâtă cu cruzime. Asasinul a încercat apoi să şteargă urmele, a tranşat cadavrul şi a aruncat bucăţile în mai multe locuri din oraş.
Miliţienii şi procurorii din regimul Ceauşescu au găsit imediat un ţap ispăşitor. L-au săltat pe taximetristul Gheorghe Samoilescu şi l-au torturat cu sălbăticie mai multe zile, până când acesta a recunoscut crima pe care nu o comisese. L-au condamnat, fără probe, la 25 de ani de închisoare. Singurul element care îl lega pe taximetrist de victimă era un medalion al acesteia găsit asupra lui. Pentru procurori nu a contat că existau mărturii că Samoilescu era într-o vizită în momentul în care a fost comită crima şi nu avea cum să fie vinovat. Sentinţa nedreaptă a distrus o întreagă familie. Părinţii taximetristului s-au sinucis, de ruşine, iar soţia l-a părăsit.
Samoilescu a executat doar 4 ani din pedeapsă, pentru că
adevăratul criminal, Romca Cozmici, a fost prins. Avea în frigider un alt cadavru, iar în locuinţa lui au fost găsite obiecte personale pe care Anca B. le purta în ziua în care a fost omorâtă. Când adevărul a ieşit la iveală, procurorii care l-au înfundat pe Samoilescu au dat ordin ca acesta să fie ucis în închisoare. Miliţienii urmau să-i ia viaţa şi să însceneze o sinucidere. Taximetristul a fost însă salvat de Directia 6 Cercetări Penale a Securităţii.
Gheorghe Samoilescu a fost "reabilitat" în 1981, în urma unui recurs făcut de procurorul general al Republicii Socialiste România. Apoi i s-au acordat 70.000 lei despăgubiri, bani ce reprezentau de fapt salariile neîncasate pe perioada detenţiei. Jumătate din sumă i s-a reţinut însă pentru... cheltuieli pentru cazare şi mâncare în penitenciar.