Cariera politică a lui Adrian Năstase a început în 1990 când a ocupat funcţia de ministru de Externe în guvernul Petre Roman. Până în 2000, când a ajuns premier, a fost parlamentar, a condus Partidul Democraţiei Sociale din Romania, a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, apoi vicepreşedinte al acestei Camere. În 2000-2004 cât a fost în fruntea Executivului, România a aderat la NATO şi a avut cea mai mare creştere economică de la Revoluţie.
Năstase a fost lăudat ulterior chiar şi de adversarul politic numărul 1 al său. Lăudat pe de-o parte pentru măsurile sale chiar şi de adversarii politici, Guvernul Năstase a rămas însă cu imaginea pătată de scandaluri de corupţie la nivel înalt care au atras inclusiv criticile Bruxelles-ului.
Năstase a intrat în campania electorală pentru prezidenţiale din 2004, dar a pierdut în faţa unui adversar cu priză la public. Traian Băsescu i-a prezis parcă atunci viitorul lui Năstase.
Imediat după ce a pierdut alegerile prezidentiale din 2004, pentru Adrian Nastase a inceput cosmarul DNA. Zambaccian si Matusa Tamara sunt primele doua dosare de coruptie in care a fost anchetat şi care l-au costat functii importante în stat şi în partid.
Ca urmare a acestor scandaluri, în martie 2006, Năstase a renuntat la postul de presedinte al Camerei Deputatilor şi ulterior a fost indepartat şi din functia de presedinte executiv al PSD.
Despre Adrian Nastase se stie ca este un om bogat, fapt confirmat de declaratiile sale de avere. Este colectionar de artă, detine o colectie de icoane, carti, mobila, obiecte decorative, timbre. Adrian Năstase şi-a justificat o parte din avere prin moştenirea primită de la socrul său, fost ministru al agriculturii în perioada comunistă, Angelo Miculescu, şi prin moştenirea de la mătuşa Tamara.