Antena 3 CNN Actualitate Un oraş românesc ar putea fi declarat ?Capitală verde europeană?

Un oraş românesc ar putea fi declarat ?Capitală verde europeană?

2 minute de citit Publicat la 16:31 06 Aug 2008 Modificat la 16:31 06 Aug 2008
Un oraş românesc ar putea fi declarat ?Capitală verde europeană?
Unul dintre oraşele europene cu peste 200.000 de locuitori va fi declarat, din 2010, ?Capitala verde europeană a anului?, informează un comunicat recepţionat de Agerpres. Manifestarea este deschisă oricărei localităţi care îndeplineşte acest criteriu din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, plus trei state care nu sunt membre ale UE, dar fac parte din Spaţiul Economic European - Norvegia, Islanda şi Lichtenstein.

Înscrierile pentru primii doi ani de competiţie - 2010 şi 2011 - pot fi trimise până la data de 1 octombrie a.c. Cei care transmit aceste aplicaţii sunt reprezentanţii autorităţilor locale, se precizează în comunicat.

Europa este, în prezent, o societate preponderent urbană, în condiţiile în care patru din cinci cetăţeni ai Uniunii Europene locuiesc la oraş, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Astfel, conform comunicatului, marile provocări ce ţin de domeniul protecţiei mediului se concentrează în aglomerările urbane. Sarcina autorităţilor locale este foarte importantă, întrucât ele trebuie să găsească soluţii pentru a echilibra nevoia de dezvoltare şi presiunea exercitată asupra mediului înconjurător în aceste condiţii, inclusiv să ţină în frâu factorii care favorizează efectul de încălzire globală, se mai precizează în comunicat.

Manifestarea ?Capitala verde europeană a anului? porneşte de la aceste premise şi, prin intermediul ei, Comisia Europeană şi Agenţia Europeană de Mediu îşi propun să încurajeze identificarea şi aplicarea unor soluţii novatoare, ingenioase şi eficiente care să asigure protecţia reală a mediului înconjurător şi să îmbunătăţească, astfel, calitatea vieţii cetăţenilor Uniunii Europene.

Cadrul legal în baza căruia este organizată această manifestare este asigurat prin Strategia de Dezvoltare Durabilă pentru o Europă lărgită, adoptată cu ocazia Consiliului European din iunie 2006, şi de Strategia Tematică pentru Protecţia Mediului în Zonele Urbane, finalizată de Comisia Europeană în ianuarie 2006.

Scopurile manifestării ?Capitala verde europeană a anului? sunt să evidenţieze şi să răsplătească eforturile administraţiilor din acele localităţi care şi-au îndeplinit în mod constant obiectivele privind protecţia mediului; să încurajeze oraşele în stabilirea unor ţinte ambiţioase în domeniul protecţiei mediului şi al dezvoltării durabile, să furnizeze modele de acţiune şi să promoveze cele mai bune idei şi practici de aplicat pentru toate aglomerările urbane din spaţiul Uniunii Europene.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile desfăşoară o serie de programe şi proiecte menite să scadă nivelul poluării, să protejeze habitatele naturale şi să asigure o îmbunătăţire a calităţii apei şi a aerului. Pentru ca aceste proiecte să dea roade, este nevoie de implicarea activă în special a autorităţilor care gestionează interesele localităţilor din România.

?Timp de atâţia ani, ne-am referit la dezvoltare şi la ameliorarea nivelului de trai dintr-o perspectivă strict economică. A venit momentul să înţelegem că îmbunătăţirea calităţii vieţii ţine mai ales de mediul în care trăim, pentru că un mediu curat înseamnă o viaţă mai sănătoasă pentru toţi?, a declarat, în comunicat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Zoltan Levente Nagy.

Acesta crede că o manifestare cum este ?Capitala verde europeană a anului? va motiva comunităţile urbane în a identifica şi aplica acele soluţii care să le asigure oamenilor o viaţă mai bună, mai curată, mai sănătoasă.

Agerpres

×
x close