Profesorul de Drept, care era marele favorit al scrutinului, a obţinut 36,9 la sută din sufragii, potrivit acestor estimări difuzate de televiziunea privată POP TV, în timp ce partidul conservator al lui Janez Jansa, aflat în prezent în închisoare pentru corupţie, întruneşte cu puţin sub 20 la sută.
Partidul pensionarilor Desus a obţinut sub zece la sută din voturi, în timp ce noul Partidul Stânga Unită (ZL, de stânga) a obţinut un rezultat surprinzător, obţinând şapte la sută din sufragii şi devenind a patra forţă politică din ţară.
Potrivit primelor estimări, şapte partide ar urma să intre în noul Parlament, al cărui prima sesiune va avea loc la sfârşitul lui iulie - începutul lui august.
Alte trei partide, de asemenea, au trecut pragul de patru la sută, necesar pentru a intra în Parlament: social-democraţii (SD, de centru stânga), care au obţinut 5,8 la sută din voturi (faţă de 11 la sută în decembrie 2011, la alegerile legislative anterioare), Nova Slovenja (NSi), cu 5,4 la sută şi noul partid creat de fostul premier Alenka Bratusek (4,7 la sută).
Fostul partid al lui Bratusek, Slovenia Pozitivă, condus de primarul oraşului Ljubljana, Zoran Jankovic, este departe de acest prag, obţinând doar 2,5 la sută din sufragii. El a obţinut rezultate fosrte bune la alegerile precedente din decembrie 2011.
Altădată considerat un elev model al zonei euro, Slovenia s-a confruntat cu probleme după criza economică din 2008. Pe fondul recesiunii s-a conturat o instabilitate politică devenită cronică. Trei guverne au fost înlăturate în trei ani.