Antena 3 CNN Actualitate Un nou pericol îi pândește pe români. Simptomele sunt ca la COVID-19

Un nou pericol îi pândește pe români. Simptomele sunt ca la COVID-19

Dan Gabor
1 minut de citit Publicat la 17:30 26 Aug 2020 Modificat la 17:30 26 Aug 2020
o_1eglg6941osq16bvadr1liobsgb.jpg
Sursa foto: Pixabay.com

În Arad sunt kilometri întregi acoperiți cu ambrozie, spre revolta și disperarea celor care locuiesc în apropiere. Începând cu luna august, alergiile provocate de această plantă nocivă creează mari probleme de sănătate. În această perioadă ambrozia este în plină înflorire iar polenul care creează cele mai mari probleme poate fi dus de vânt 450 de kilometri.

Medicii atrag atenția că alergiile provocate de ambrozie sunt dintre cele mai periculoase. "Sunt pacienți care dezvoltă o simptomatologie respiratorie în principal, calitatea vieții acestor pacienți este extrem de redusă, de unde și adresabilitatea către serviciul nostru este foarte mare", spune medicul alergolog Camelia Ciacli.

Potrivit legii, proprietarii sau administratorii care nu înlătură ambrozia de pe terenurile pe care le deţin riscă amenzi între 750 lei şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 lei şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Ambrozia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, are un tip de polen care provocă rinita alergică, numită şi „febra fânului”. Planta atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie şi se întinde până sfârşitul lui octombrie, iar o singură ambrozie poate elibera până la un miliard de particule de polen.

Persoanele sensibile au reacţii care pot însemna crize de strănut şi ochi roşii, nas înfundat, rinoree, dureri de cap, mâncărime în gât, pierderea mirosului, somnolenţă, oboseală cronică. În cazuri foarte grave, polenul de ambrozie poate provoca şoc anafilactic.

×
Etichete: ambrozie
x close