Unul dintre avocaţii din oficiu ai lui Omar Hayssam a declarat vineri, la ieşirea din sediul DIICOT, că acestuia i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile din noul dosar şi că sirianul i-ar fi spus anchetatorului că va colabora şi că au timp 20 de ani să discute.
Avocatul Maria Slăvuică a mai arătat că Omar Hayssam nu a dat nicio declaraţie scrisă, a semnat documentul de luare la cunoştinţă a acuzaţiilor şi s-a arătat deschis în colaborarea sa cu organele de anchetă, potrivit
Mediafax.
Anchetatorii i-au adus acestuia la cunoştinţă că este urmărit penal pentru spălare de bani, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, a precizat ea.
Pe de altă parte, Slăvuică a arătat că noul dosar reprezintă un cumul de mai multe dosare, toate de natură economică.
Totodată, avocatul a precizat că anchetatorii, încă de la bun început, i-au pus în vedere lui Hayssam că nu vor discuta cu el despre dosarul de armament sau cel privind fuga din România şi că, până la acest moment, sirianul nu ar fi făcut vreo referire la acestea.
Avocatul a mai spus că, potrivit susţinerilor lui Hayssam, acesta ar fi încercat, în perioada în care a fost în arest pe teritoriul Siriei, demersuri pentru întoarcerea în România, însă fără succes.
Omar Hayssam a cerut la termenul de astăzi o amânare, pe motiv că nu are avocat de specialitate. De asemenea, sirianul a solicitat o şedinţă secretă şi nu a vrut să dea alte declaraţii.
Omar a fost adus vineri dimineaţă, de la Penitenciarul Rahova, la Tribunalul Bucureşti, pentru judecarea propunerii DIICOT de arestare preventivă în dosarul de înşelăciune şi delapidare.
Duba venită de la închisoare a fost însoţită de trupele speciale, în condiţiile în care Omar are o condamnare pentru fapte de terorism.
Judecarea propunerii de arestare preventivă a avut termen şi miercuri, când Hayssam a apărut pentru prima oară în faţa instanţei după ce a fost adus în ţară.
Dosare Omar Hayssam1. DOSARUL RĂPIRII JURNALIŞTILOR - 2008- condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru răpirea în Irak a jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Mişcoci şi Eduard Ovidiu Ohanesian
- hotărâre definitivă
2. DOSARUL "VOLVO TRUCK" - 2010- condamnat la 16 ani de închisoare pentru înşelarea mai multor firme de leasing
- hotărâre definitivă
3. DOSARUL "FORESTA NEHOIU" - 2010-condamnat la 3 ani de închisoare pentru fraudă
- hotărâre definitivă
4. DOSARUL FUGII DIN ŢARĂ - 2012- condamnat la 2 ani şi jumătate pentru fuga din ţară
- dosar pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu termen pe 12 septembrie 2013
5. DOSARUL "MANHATTAN" - 2012- trimis în judecată sub acuzaţile de delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani după falimentarea SC Bucovina şi SC Rio Soft Drinks
- prejudiciu de 18 milioane de euro
- dosar pe rolul Tribunalului Bucureşti
6. DOSARUL "IPRS BĂNEASA" - 2004- DNA face cercetări penale privind cumpărarea, în 2003, a IPRS Băneasa de o firmă care ar fi depus acte false privind capacitatea sa financiară
- firma cumpărătoare era controlată de Omar Hayssam - la scurt timp după privatizarea IPRS a intrat în faliment