Antena 3 CNN Actualitate Un milion de români au hepatita B, mulţi fără să ştie

Un milion de români au hepatita B, mulţi fără să ştie

Un milion de români au hepatita B, mulţi fără să ştie
27 Sep 2007   •   17:52

Potrivit epidemiologilor, un milion de români au hepatita B, dar nu ştiu. Doar o mie au diagnosticul pus de un medic şi fac tratament. Statistica îi îngrozeşte pe medici, pentru că virusul hepatitei B se transmite de o sută de ori mai uşor decât HIV. O treime dintre persoanele infectate cu virusul heptativ de tip B sunt asimptomatice, dar contagioase. Ceilalţi însă dau semne de oboseală, slăbiciune, anorexie, cefalee, dureri abdominale şi subfebrilitate.

?O parte dintre bolnavi chiar nu au nici un fel de simptom, iar cei care au pot să le atribuie altor situaţii astenia, oboseala, scăderea poftei de mâncare?, spune doctorul Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului. Virusul hepatitei B se transmite uşor, prin contact sexual neprotejat, prin acele de seringă, prin contact intim în familie sau de la mamă la făt, în timpul sarcinii.

Preşedintele Comisiei Naţionale de Gastroenterologie, dr. Oliviu Pascu, susţine că transmiterea hepatitei B ?se întâmplă în cabinete de stomatologie, se întâmplă în cabinetele de pe piercing, se întâmplă în cabinetele cosmetice. Chiar şi după câteva luni se poate produce infecţia, dacă instrumentele nu sunt sterilizate corespunzător.?

De joi, pacienţii cu hepatită au la dispoziţie o nouă terapie, care scade nivelul virusului în sânge. Cea mai eficientă metodă împotriva bolii rămâne însă vaccinarea, care în România se face gratuit din 1994.

Antena 3

Sursa foto: Jurnalul Naţional

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close