Patru persoane au murit după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit, joi, în jurul orei 14.15, într-o localitate din raionul Cantemir din Republica Moldova, scrie jurnalul.ro. La bordul elicopterului se afla un echipaj format dintr-un pilot, copilot, medic și asistent.
VEDEȚI AICI primele imagini de la locul tragediei
“Eu am fost plecat până azi, am aflat de tragedia care a avut loc astăzi. Până acum, nu am informații în plus, sunt cele pe care le știți deja. După plecarea elicopterului, după ce a alimentat la Chișinău și se îndrepta spre o misiunie la Cahul, s-a pierdut de pe radare. Am pierdut patru colegi, doi piloți, un medic și un asistent.”
UPDATE - Există trei ipoteze privind cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD în Republica Moldova, acestea fiind vremea rea, eroare de pilotaj sau defecţiune tehnică.
UPDATE - Ministerul de Interne a activat celula de criză după prăbușirea elicopterului SMURD în Republica Moldova, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, precizând că în urma accidentului patru persoane au murit - pilotul, copilotul și două cadre medicale.
Totodată, ea a subliniat că toate aeronavele de tip EC 135 vor rămâne la sol.
UPDATE - Procurorii de la Sectia Militara a Parchetului de pe langa Inalta Curte au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prabusirii elicopterului SMURD.
UPDATE - Informațiile prezentate de Ministerul de Interne despre tragedia din Republica Moldova:
- În jurul orei 14:23, autoritatea aeronautică din Moldova a informat că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care acționa pe raza județului. La nivelul MAI a fost convocată imediat celula de criză. În jurul orei 15:00 am primit confirmarea că a fost găsită epava elicopterului și că cele patru persoane aflate la bord au decedat.
-Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziția autorităților din Rep Moldova resursele necesare pentru desfășurarea cercetărilor. De asemenea, l-a informat pe premierul Dacian Cioloș despre producerea accidentului și a dispus ca domnul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, să se deplaseze în Republica Moldova.
- Aeronava a fost fabricată în august 2014 și ultima inspecție periodică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane, pilot copilot, medic și asistent medical.
- Pilotul avea peste 4.000 de ore de zbor, copilotul peste 1.400 de ore de zbor. Medicul avea o experiență de cinci ani pe elicopterul SMURD, asistentul de 11 ani.
Citiți și: În cât timp a ajuns Ambulanța la locul prăbușirii elicopterului SMURD
UPDATE - Purtatorul de cuvant al Departamentului Situatii Exceptionale, Liliana Puscasu, a confirmat la Digi 24 ca patru persoane au murit.
UPDATE - Primarul din localitatea Haragas, unde s-a prăbușit elicopterul, susține că au fost descoperite trei cadavre carbonizate la locul accidentului.
UPDATE- Declaratia unui martor de la locul accidentului, citat de Publika.md: "Am vazut o mana, un picior, castile pilotilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arsi. Sunt trei cadavre. Au cazut in marginea localitatii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au cazut in padure. Nimeni nu a ramas in viata. Ploua tare. Politistii strang totul gramada. E strasnic. Aproape este stadionul. Nu cred ca pilotul a incercat sa aterizeze pe stadion. Elicoperul avea viteza, dar a zbura normal. Vantul e moderat acum, nu e puternic".
Elicopterul SMURD, cu patru persoane la bord, membri ai echipajului, zbura spre Cahul să preia un pacient pentru a-l transporta la un spital din Chișinău. La ora 14.13, aparatul de zbor a dispărut de pe radar.
„La ora 14.13 a fost înregistrat apelul la Serviciul pentru Situații Excepționale cu informația că un elicopter SMURD s-a prăbușit în apropiere de localitatea Haragâș, raionul Cantemir. La fața locului s-au deplasat trei echipaje de pompieri. Elicopterul s-a prăbușit la o distanță de 100 de metri de o pădure din Haragâș. Putem confirma că o persoană este decedată. E vorba de o persoană din echipajul elicopterului. Deocamdată nu avem identitatea acestuia. Elicopterul se întorcea de la Chișinău, a avut ultima misiunea cu o oră în urmă. Urma să preia un alt pacient de la Cahul. Probabil că accidentul s-a întâmplat în zbor”, a spus Liliana Pușcașu, ofițer de presă DSE Moldova.
Elicopterul care s-a prăbuşit aparţine de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi fiind detaşat pentru misiuni în Republica Moldova.
Pe parcursul zborului, pacienta — o femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută — a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași. La ora 12:10, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță și transportată la Spitalul de Urgență.
Aceasta a fost a 19-a operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova, a precizat sursa menționată.
Citiți și: Ultimele imagini cu elicopterul SMURD prăbușit
Tragediile în care au fost implicate elicopterele SMURD
Un elicopter SMURD s-a prăbușit la 15 decembrie 2014, în lacul Siutghiol din stațiunea Mamaia, județul Constanța. Toți cei patru membri ai echipajului au murit, doi piloți din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și două cadre medicale aparținând SMURD Constanța, scrie agerpres.ro.
La 23 decembrie 2006, un elicopter EC 135 al SMURD Târgu Mureș, care avea la bord un pilot, un navigator și un echipaj medical, în drum spre o intervenție către Vatra Dornei, s-a prăbușit în județul Bistrița-Năsăud. Accidentul s-a soldat cu rănirea celor patru persoane aflate la bordul elicopterului. Raportul comisiei de anchetă a accidentului a relevat faptul că aparatul de zbor a intrat într-o masă de aer cețos, care a redus vizibilitatea la zero în toate direcțiile, echipajul fiind obligat să ia altitudine, în încercarea de a depăși cea mai înaltă cotă din zonă. Elicopterul a aterizat forțat în zona Pasul Tihuța, județul Bistrița-Năsăud.
Patru persoane — doi piloți, un medic și un asistent medical din cadrul SMURD Iași — au murit la 9 ianuarie 2006, după ce elicopterul tip Eurocopter EC 135, aparținând Unității Speciale de Aviație a MAI, la bordul căruia se aflau, s-a prăbușit la 1,5 km de Aeroportul Moldova din Iași, în timpul efectuării unui zbor de verificare. Elicopterul a pierdut legătura cu turnul de control imediat după decolare. Cei doi piloți au fost avansați post-mortem. Potrivit directorului Aeroportului Internațional Iași, Mitică Rebegea, în dimineața în care s-a prăbușit elicopterul EC 135 existau condiții bune de zbor, vizibilitatea era de 5.000 de metri, temperatura de — 3 grade Celsius și vânt slab. Totuși, la 14 martie 2006, concluziile anchetei au stabilit că accidentul de la Iași a fost provocat de vremea nefavorabilă, respectiv de lipsa de vizibilitate cauzată de ceață. Acesta a fost primul accident produs pe teritoriul României cu un elicopter EC B5 al companiei Eurocopter Germania.
În data de 5 martie 2003, un elicopter IAR 316B Alouette, aparținând Transgaz, dar fiind închiriat de SMURD Târgu Mureș, a decolat de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca și s-a prăbușit în apropiere de satul Moriști, comuna Cojocna. Patru persoane, dintre care două cadre medicale SMURD și doi piloți au murit. Elicopterul trebuia să transporte la Budapesta un copil nou-născut care necesita o operație pe cord. Victimele acestui tragic acccident au fost decorate post-mortem de președintele României pentru înaltul profesionalism, umanismul și spiritul de sacrificiu dovedite în numeroase acțiuni de salvare a vieților omenești.