Antena 3 CNN Actualitate Un elev din Arad şi-a „dezbrăcat” colegele cu ajutorul inteligenţei artificiale. O fată refuză să mai meargă la școală

Un elev din Arad şi-a „dezbrăcat” colegele cu ajutorul inteligenţei artificiale. O fată refuză să mai meargă la școală

D.C.
2 minute de citit Publicat la 14:31 21 Ian 2025 Modificat la 14:33 21 Ian 2025
eleve
Un elev din Arad şi-a „dezbrăcat” colegele cu ajutorul inteligenţei artificiale FOTO: Getty Images

E anchetă la un liceu de prestigiu din Arad după ce unul dintre elevi a luat pozele mai multor colege şi le-a dezbrăcat cu ajutorul inteligenţei artificiale. Băiatul de 17 ani a trimis apoi fotografiile editate cunoscuţilor pe Instagram şi Whatsapp. Una dintre adolescente a început să aibă atacuri de anxietate şi nu a mai vrut să meargă la cursuri. Poliţiştii strâng acum probe pentru a-l cerceta pe agresor pentru hărţuire. 

Este vorba despre o elevă din clasa a XI-a de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. Tânăra a fost hărțuită continuu, mai bine de un an. Ultima ispravă a băiatului de 17 ani s-a petrecut în baia școlii, acolo unde acesta i-a scris numărul de telefon pe oglindă, cu mesajul „Sună-mă să ne distrăm”. 

Speriată de cele petrecute, adolescenta le-a povestit dirigintei și părinților despre ceea ce este nevoită să îndure, după ce a primit zeci de apeluri și mesaje, multe dintre ele cu caracter obscen și de la persoane din afara liceului. 

Atât ea cât și alte 11 colege au fost dezbrăcate cu ajutorul unei aplicații de inteligență artificială, lucru știut, se pare, și de către conducerea școlii. La acest moment, elevul este cercetat de către unitatea de învățământ și biroul de Siguranță Școlară.

Băiatul de clasa a XI-a nu a mai venit la școală de când s-a aflat despre ceea ce a făcut. 

În codul penal nu există infracțiunea de cyber bullying, însă băiatul poate fi cercetat pentru hărțuire, dacă polițiștii vor demonstra că fetele au fost agresate în mod repetat. Anchetatorilor le va fi însă extrem de greu să probeze fapta, ținând cont că fotografiile au fost trimise cu opțiunea de o singură afișare, ceea ce înseamnă că după vizualizare acestea se șterg automat. 

Chiar dacă nu va fi cercetat penal, băiatul riscă să fie exmatriculat. 

Colegiul Național Moise Nicoară din Arad se numără printre unitățile de elită, cu peste 200 de elevi olimpici naționali și internaționali în fiecare an.

Marius Gondor, inspector școlar general: „Este o dovadă în plus - dacă ar mai trebui să existe o dovadă de cât de periculoasă este această navigare pe internet care se face, iată, fără discernământ. Și nu cred că trebuia să mai existe încă o dovadă în școlile din județul Arad. Este o fațetă urâtă a inteligenței artificiale”.

Mihai Pasca, secretar de stat în Ministerul Justiției: „Legislația în vigoare conține instrumentele care pot să fie aplicate pentru prevenirea săvârșirii unor astfel de fapte, respectiv pentru protejarea eventualelor victime. Și mă gândesc aici, în primul rând, la legea ordinului de protecție, care, în forma sa recent extinsă, este un instrument aplicabil inclusiv în situațiile de hărțuire săvârșită în mediul online”.

×
x close