"Dacă o persoană sau o familie vrea să îşi ia un câine, presupunem că are şi un copil, sfatul meu este să ia câinele când este pui. Când îţi iei un câine, să nu îl iei matur, îl iei căţel, creşte împreună cu familia, devine ca un membru al familiei", a declarat, pentru AGERPRES, Petru Iuga.
Acesta nu recomandă nimănui să ia acasă un câine bătrân de pe stradă, pentru că există printre altele riscul ca acel câine să fi fost traumatizat sau pur şi simplu să fie agresiv şi atunci nu se va adapta noului cămin.
Înainte de a lua acasă un pui, trebuie să ştim că ar fi bine să evităm să adoptăm un câine de talie mare, foarte activ, dacă noi locuim într-o garsonieră sau într-un apartament de bloc, pentru că viaţa acelui câine va deveni un calvar.
De asmenea, dresorul sfătuieşte părinţii să nu-ş lase câinii nesupravegheaţ în prezenţ copiilor mici. Un câine îţi poate muşca copilul, dacă acesta îi ia jucăria, chiar dacă până atunci a fost foarte blând şi doar s-a jucat cu acesta. Câinele din propria curte îţi poate muşca copilul şi dacă acesta încearcă să-i ia mâncarea din farfurie.
Un alt sfat este să nu laşi câinele să facă doar ce vrea el.
"Nu trebuie să laşi câinele, chiar dacă este pui, să facă anumite lucruri. Nu îl laşi să îşi facă nevoile unde vrea el, trebuie să îl înveţi, să îl educi în acest sens, exact ca şi pe copilul tău".
Poate una din cele mai importante "reguli" când îţi iei un câine, e să nu îl baţi.
"Nu bătaie. Dacă baţi câinele, nu faci nicio treabă cu el", avertizează poliţistul specialist în dresaj.
Dresorul de câini poliţişti de la singura şcoală de dresaj a Ministerului Afacerilor Interne, cea de la Sibiu, compară comportamentul câinelui, chiar cu al stăpânului.
"Există o vorbă: câinele îşi copiază stăpânul. Dar nu trebuie lăsat să-şi copieze stăpânul în toate aspectele".