Antena 3 CNN Actualitate Un clujean a câştigat în instanţă dreptul de a înmatricula maşina fără a plăti taxa auto

Un clujean a câştigat în instanţă dreptul de a înmatricula maşina fără a plăti taxa auto

1 minut de citit Publicat la 01:32 15 Dec 2008 Modificat la 01:32 15 Dec 2008
Un clujean a câştigat în instanţă dreptul de a înmatricula maşina fără a plăti taxa auto
În plin scandal de înmatriculare a maşinilor şi a măririi taxei auto, Tribunalul Cluj dă câştig de cauză celor care vor să îşi aducă o maşină din Uniunea Europeană. Astfel, judecătorii cred că românii nu trebuie să plătească taxa auto de poluare dacă maşina este adusă dintr-un stat UE. Procesul a fost deschis în luna noiembrie de un bărbat din Turda, Florin Rareş Petean, care a dat în judecată Prefectura Cluj, în subordinea căreia se află Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto.
După ce a adus o maşină din Germania, el a solicitat înmatricularea fără plata taxei de poluare, pe motiv că respectiva taxă este discriminatorie, scrie Gândul. Instanţa a hotărât că Petean are dreptate.

Judecătorii i-au dat dreptate şi au obligat Prefectura Cluj să-i acorde numere fără plata taxei, instituită de OUG 50/2008. Avocatul a motivat că taxa este discriminatorie şi că o ordonanţă nu poate modifica Codul Fiscal, act ce poate fi amendat doar prin lege. De asemenea, s-a precizat că reglementările europene au prioritate în faţa celor interne. Avocatul arăta ca ?nu pot exista deosebiri în funcţie de locul în care a fost înmatriculată maşina. Astfel, OUG 50/2008 privind instituirea taxei de poluare implică o discriminare între maşini identice în funcţie de locul în care a fost realizată prima înmatriculare. Şi asta cu toate că tratatul privind constituirea UE interzice categoric astfel de discriminări. Prin noua taxă (de poluare - n.r.) se încalcă principiul nediscriminării produselor importate faţă de cele interne. Dacă alegem două maşini de aceeaşi marcă, acelaşi model, la fel de vechi, prima înmatriculată în România înainte de 1 iulie 2008, iar cealaltă din orice stat al UE, se va constata imediat diferenţa. Pentru prima, la o nouă reînmatriculare în ţară nu se va plăti taxa de poluare, în timp ce pentru cealaltă se percepe?.
Din păcate pentru cel ce a reclamat discrepanţa, decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.

Antena3.ro

×
x close