Antena 3 CNN Actualitate Un chirurg din Capitală e acuzat că i-a tăiat pacientului aorta, vena pulmonară şi ventriculul stâng

Un chirurg din Capitală e acuzat că i-a tăiat pacientului aorta, vena pulmonară şi ventriculul stâng

3 minute de citit Publicat la 11:26 12 Iun 2008 Modificat la 11:26 12 Iun 2008
Un chirurg din Capitală e acuzat că i-a tăiat pacientului aorta, vena pulmonară şi ventriculul stâng
Caz incredibil la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu", de la Fundeni. În timpul unei operaţii, un chirurg i-a tăiat unui pacient, aorta, vena pulmonară şi ventriculul stâng. Operaţia mortală a avut loc pe 3 martie. Gheorghe Moldovan a intrat în sala de operaţie pentru o protezare de valvă aortică. Pacientul, în vârstă de 73 de ani, a murit după ce doctorii care l-au operat au comis mai multe greşeli.

Cazul a intrat imediat în atenţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, care a solicitat Institutului Medico Legal "Mina Minovici" efectuarea autopsiei pentru a elucida cauzele decesului.

Raportul medico-legal de necropsie este cutremurător. Operaţia a fost efectuată foarte lent, în aproximativ 10 ore, în condiţiile în care, în mod normal, timpul necesar pentru o astfel de intervenţie este de 3 ore, se arată în raport. Medicul care a efectuat necropsia a constatat mai multe leziuni: aorta descendentă a fost sfâşiată, a fost ruptă vena pulmonară dreaptă superioară, iar lobul inferior al plămânului drept, lezat.

În concluzia, medicii de la IML susţin că operaţia a condus la decesul pacientului.

Potrivit jurnaliştilor de la Gardianul, Bogdan Rotăreasa şi Alexandru Cornea, cei doi doctori care l-au operat pe Gheorghe Moldovan, au uitat în urmă cu doi ani un şurub în inima unui pacient. De aceea a fost necesară o a doua operaţie pe cord deschis o lună mai târziu.

În 2004, nouă chirurgi au sesizat, în scris, comportamentul neadecvat şi neprofesionist al celor doi medici reclamagii.

De asemenea, în 2006, şase asistente şi infirmiere l-au reclamat pe doctorul Rotăreasa pentru modul injurios de exprimare, iar în februarie 2007, toţi cei 15 anestezişti au refuzat în scris să mai lucreze cu cei doi medici.

În replică, doctorul Rotăreasa a declarat, pentru Gardianul, că raportul IML este o înscenare pusă la cale d colegii acestuia. Medicul spune că ?aceasta reclamaţie, făcuta de conducerea Institutului, impotriva voinţei familiei celui decedat, reprezintă un conflict mai vechi pe care îl am cu aceasta. Referitor la acuzaţiile aduse, mi se pare nefiresc să existe un raport de medicină legală care a apărut în presă, dar mie nu mi-a fost adus la cunoştinţă. Nu am fost invitat sau citat pentru explicaţii, la Colegiul Medicilor sau la Procuratură?.



În ceea ce priveşte condiţiile morţii pacientului, doctorul Rotăreasa spune că ?nu se poate vorbi despre moarte violentă la un pacient care decedează după 36 de ore de la operaţie, în realitate fiind vorba despre două operaţii. Prima la inimă, care a durat aproximativ şase ore, iar la a doua, nu mai reţin toate orele de intrare, pentru că nu au fost introduse în calculator. Dar a doua nu avea legatură cu inima, fiind efectuată la plămâni. Deja pacientul era la Terapie Intensivă şi am constatat că are hemoragie?.

Medicul a precizat, pentru Gardianul, şi că a cerut ajutorul doctorilor Iosifescu si Moldovan, dar că nu l-a primit

Contactat telefonic de Antena3, acelaşi doctor a declarat că nu îşi reproşează nimic şi că a făcut tot posibilul pentru a salva viaţa pacientului său. Rotăreasa a menţionat că acest incident are la bază un lung conflict cu Direcţia Institutului de Boli Cardiovasculare C.C Iliescu, "conflict care a început în anul 2005, după ce am făcut public plagiatul comis de domnul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, doctor Vlad Anton Iliescu, prin care acesta a devenit conferenţiar. Au urmat o serie de abuzuri".

Medicul mai spune şi că nu este normal ca un raport medico-legal să ajungă în presă înainte de a-l cunoaşte el sau organele abilitate să facă cercetări, Colegiul Medicilor şi Procuratura, şi că acesta este folosit într-un linşaj mediatic la care este supus.

Despre tăierea aortei, Rotăreasa spune că această procedură "este una normală atunci când vrei să înlocuieşti valva".

Doctorul a precizat şi că, în cadrul aceleiaşi intervenţii chirurgicale, se introduce un dispozitiv, numit vent, în ventriculul stâng, şi trebuie să se facă o incizie în vena pulmonară".

Medicul Rotăreasa menţionează că pacientul nu a murit în timpul operaţiei, ci în Terapie Intensivă, la 36 de ore după intervenţie. "Dacă ceea ce s-a scris în raportul medico-legal ar fi fost adevărat, pacientul nu ar fi supravieţuit operaţiei".



Antena3

×
x close