Timp de un an şi patru luni, bărbatul a tot negat că şi-a ucis soţia. A spus-o fără încetare, de fiecare dată când a fost audiat de procurori sau de judecători. Nimeni nu l-a crezut atunci, iar Iosif Kleibel s-a ales cu o pereche de cătuşe.
Varianta pe care a susţinut-o bărbatul a fost că se uita la un meci de fotbal iar soţia lui, bolnavă, dormea într-o altă cameră. La un moment dat, şi-a dat seama că ceva nu este în regulă şi a chemat salvarea.
La spital, însă, femeia a murit. Doar rudele şi vecinii au crezut orbeşte în nevinovăţia lui. Justiţia a spus însă altceva, iar Iosif a fost arestat şi aruncat după gratii.
După mai multe expertize, adevărul a ieşit la suprafaţă. Potrivit avocatului, s-a constatat că moartea victimei a fost una naturală şi că urmele găsite pe corpul ei au fost făcute în urma resuscitărilor.
O eroare judiciară pentru care bărbatul a plătit scump. Acum, acesta susţine va da statul în judecată şi va cere daune morale.
Erori ireparabile
Cazul băimăreanului nu este singular. Erori în justiţia română au mai tot fost. Erori care pe unii i-au costat ani din viaţă.
Marcel Ţundrea, spre exemplu, a stat 12 ani în închisoare, după care un procuror din Gorj a constatat că bărbatul n-a violat şi n-a ucis pe nimeni. Curtea de Apel Brasov l-a achitat, dar era prea târziu. Ţundrea murise în închisoare.
În 2004, un poliţist a fost condamnat la doi ani de închisoare, acuzat că a bătut crunt un bărbat. Flavius Bloanca a stat cinci luni după gratii, degeaba. Poliţistul a dat statul în judecată şi a câştigat 15.000 de euro daune morale.
Ieşeanul Costel Chiraşcu a obţinut 100.000 lei daune morale pentru că a stat 555 de zile degeaba în închisoare. Bărbatul a fost acuzat de tâlhărie.
Observator