Antena 3 CNN Actualitate Un an de la condamnarea lui Dan Voiculescu: Prin sentinţa Curţii de Apel se realizează şi condamnarea lui Voiculescu, dar se încearcă şi distrugerea trustului său de presă

Un an de la condamnarea lui Dan Voiculescu: Prin sentinţa Curţii de Apel se realizează şi condamnarea lui Voiculescu, dar se încearcă şi distrugerea trustului său de presă

4 minute de citit Publicat la 14:54 07 Aug 2015 Modificat la 14:54 07 Aug 2015
dv.jpg
În 18 iunie 2014, Antena 3 prezinta înregistrările video cu Mircea Băsescu din care rezultă că fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare, iar şeful statului ar fi ştiut despre acest demers.
Pe 8 august se implineste un an de cand Dan Diaconescu a fost condamnat la inchisoare in dosarul ICA. Mugur Ciuvica, in cea mai recenta carte pe care o semneaza, „Zece ani rai”, face o radiografie a ce s-a intamplat in cei zece ani in care Romania a fost condamnata de Traian Basescu, precum si a imprejurarilor care au condus la condamnarea profesorului Voiculescu.

Pe 26 iunie, dupa 8 zile, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti îi numeşte direct, fără respectarea principiului desemnării aleatorii, pe Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea să judece Dosarul ICA. Aceştia îl condamnă pe Dan Voiculescu în urma unei judecati sumare.

Dupa inca 5 zile, primul termen judecat de Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea în Dosarul ICA este în 1 iulie 2014. 5 şi 6 iulie este weekend, iar al doilea termen este pe 7 iulie. Apoi cei doi anunţă că intră în concediu până pe 4 august. Pe 8 august 2014, la 5 zile după ce se întorc din vacanțe și după ce lucraseră mai puțin de 2 săptămâni la un dosar de 30.000 de pagini, judecătorii pronunță sentința.

1 iulie 2014 este prima zi de muncă a judecătorilor Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea la Curtea de Apel Bucureşti. Cei doi judecători reuşesc să citească în doar câteva ore toate cele 30.000 de volume ale Dosarului ICA, stabilind astfel un record mondial în materie de lectură. Sau, mai plauzibil, cei doi nu citesc nimic. Judecătorii Bogdan şi Mihalcea nici nu au nevoie să citească dosarul, pentru că deciziile sunt deja luate. Una dintre aceste decizii este citită de judecători de pe o hârtiuţă cu care aceştia intră în sală: dispunerea din oficiu a extinderii măsurii sechestrului asigurator asupra mai multor acţiuni şi terenuri ale unor persoane care nu aveau nicio calitate în acest dosar, respectiv fiicele lui Dan Voiculescu. Acesta este primul pas spre confiscarea sediului Antenei 3, care, între timp, a devenit una dintre ţintele Dosarului ICA. Măsura asiguratorie este luată înaintea şedinţei de judecată, fără citarea celor interesaţi. Cei doi judecători adoptă o atitudine evident ostilă faţă de inculpaţi şi de avocaţii acestora, respingând fără deliberare toate cele 50 de cereri şi toate excepţiile ridicate. Judecătorii se pronunţă inclusiv asupra a două cereri de recuzare al căror subiect erau ei înşişi, deşi competenţa revenea unui alt complet de judecată. Ascultând de ordinele date, judecătorii Bogdan şi Mihalcea fixează un nou termen peste numai 6 zile, în timpul vacanţei judecătoreşti.
La termenul din 7 iulie 2014, audierile durează 10 ore. Este fixat un nou termen, pentru 4 august, dată până la care cei doi judecători sunt în concediu.

La termenul din 4 august, judecătorii resping pe bandă rulantă cererile acuzaţilor de a prezenta probe. Ca urmare, avocaţii acestora formulează două noi cereri de recuzare, respinse şi acestea tot de judecătorii împotriva cărora erau formulate. Şedinţa de judecată durează 12 ore, în final procurorul cerând schimbarea încadrării juridice pentru Dan Voiculescu şi pedeapsa maximă de 10 ani. Un nou termen de judecată este fixat pentru a doua zi.

În 5 august, au loc din nou audieri, care durează tot 12 ore. Judecătorii resping cererea avocaţilor de acordare a unui termen în vederea pregătirii apărării referitor la schimbarea încadrării cerute de procuror la termenul din ziua precedentă. Judecătorii anunţă că rămân în pronunţare, dând termen avocaţilor ca până în 7 august să depună concluziile scrise.

În 8 august 2014, la o zi după ce sunt depuse concluziile scrise de către avocaţi (împreună, concluziile scrise depuse de avocaţii inculpaţilor însumează peste 500 de pagini), judecătorii îl condamnă pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare.

De asemenea, sunt condamnaţi: Gheorghe Mencinicopschi şi Corneliu Popa la câte 8 ani de închisoare, Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare, Jean Cătălin Sandu şi Vlad Nicolae Săvulescu la câte 6 ani de închisoare, Flavius Adrian Pop la 5 ani de închisoare, Gheorghe Sin şi Constantin Baciu la câte 4 ani de închisoare cu suspendare, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Ene Vica la câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

Sistemul băsist îşi atinge scopul. Prin sentinţa Curţii de Apel se realizează şi condamnarea lui Voiculescu, dar se încearcă şi distrugerea trustului său de presă. Dacă, în primă instanţă, Tribunalul hotărâse doar confiscarea contravalorii acţiunilor deţinute de Dan Voiculescu la ICA, Curtea de Apel decide confiscarea unor clădiri, terenuri şi sume de bani care nu aveau nicio legătură cu Dosarul ICA. Între multe altele, judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea confiscă sediul Antena Group, terenul pe care se află sediul Antenei 3 şi clădirea Antenei 3, acţiunile deţinute de Camelia şi Corina Voiculescu la Grivco, cu toate că fiicele lui Dan Voiculescu nu fuseseră parte în proces.

Într-un ultim gest de forţă şi într-o nouă decizie fără precedent pentru justiţia românească, judecătorii Curţii de Apel o însărcinează pe procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi să coordoneze confiscarea averii lui Dan Voiculescu, în primul rând sediul Antenei Group şi cel al Antenei 3.

×
x close