Un afacerist incurabil, gata s-o ia mereu de la capăt - aşa ar putea fi descris fratele preşedintelui. Mircea Băsescu de la Constanţa şi-a încercat norocul în mai toate domeniile de afaceri.
Acesta a început cu o fabrică de îngheţată, a trecut la una de iaurt şi apoi a intrat în afaceri cu carne de pui. Pe toate însă le-a falimentat. Ultima firmă pe lista neagră a afaceristului Mircea Băsescu este Fattoria Terrantica SRL. Compania a preluat-o în 2010, în urma unei tranzacţii suspecte, o fabrică de pui aflată în zona libera din Constanţa cu afaceri de peste 12 milioane de lei.
Se estima atunci că valoarea tranzacţiei a fost de aproape un milion de euro, ceea ce înseamnă o sumă imensă pentru o societate care a intrat în insolvenţă după doar trei ani de la preluare.
Mai exact, în ianuarie 2014, Fattoria Terrantica SRL îşi cerea insolvenţa, fiind în incapacitate de plată. Societatea a înregistrat în 2013 pierderi de aproape 1,77 milioane de lei şi datorii de aproape 10 milioane de lei. Administratorul în acte este Mircea Băsescu, în timp ce acţionarul principal este societatea MB Consult Company SRL - adică tot Mircea Băsescu şi cei doi copii ai săi. Odată cu intrarea în insolvenţă a Fattoria Terrantica SRL, a ieşit la iveală şi caracatiţa din spatele acestei afaceri. Încrengăturile dubioase au fost făcute publice în emisiunea Secvenţial prezentată de Adrian Ursu.
Dar nu numai statul s-a aşezat la masa credală, ci şi Mircea Băsescu, cel care a împrumutat societatea pe care aproape a falimentat-o cu 400.000 de euro şi 10.000 de dolari. Un alt creditor este societatea Global Business & Investments, la care este acţionar fiul lui Mircea Băsescu. Şi nu este singura situaţie de acest gen.
De-a lungul timpului, mai multe documente oficiale au arătat că sute de mii de euro au fost pasate între firmele controlate direct sau prin intermediar de Mircea Băsescu, cu titlul de împrumut.
Împrumuturile către firma Fattoria au fost garantate de Eximbank, adică de banca statului. Eximbank garanta un credit destul de mare pe care firma lui Mircea Băsescu îl accesa de la o altă instituţie financiară. Banca statului n-a luat în calcul că garantează pentru o societate plină de datorii şi împrumutată deja cu milioane de euro.
Garanţia aprobată în 2001, când la conducerea Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al Eximbank era nimeni altul decât Bogdan Drăgoi, actualul consilier al preşedintelui. La fel de controversaţi sunt şi vicepreşedinţii şi membrii comitelui: Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, Adrian Rădulescu sau Claudiu Stafie.
Potrivit specialiştilor din domenul fiscal, cazul Fattoria Terrantica SRL ar putea fi considerat un caz clasic de spalare de bani. Banii murdari, obţinuţi din tranzacţii ilicite erau introduşi în firmă cu titlu de împrumut, ca mai apoi să îi bage în circuitul contabil al societăţii. Ar fi urmat apoi să-i obţină cu documente legale prin deschiderea procedurii de insolvenţă şi înregistrarea la masa credală.
Antena 3 a demarat o campanie în care prezintă dedesubturile unora dintre cele mai mari astfel de dosare de spălare de bani în care sunt implicate nume importante.
Citiţi şi
Dosarul Motorina, un exemplu de spălare de bani ca la carte: 53 milioane de euro au fost transformate din bani negri în bani albi
Fattoria Terrantica SRL în 2013
Cifră de afaceri: 2,16 mil. lei
Pierderi: 1,77 mil. lei
Datorii: 9,37 mil. lei
Capital negativ: 4,32 milioane de lei
Sursă: Buletinul procedurilor de insolvenţă
Cine a împrumutat firma lui Mircea Băsescu
BRD - 611.707 lei
MB Consult Company - 649.665 lei; 395.964 euro
Global Business Investment - 259. 943 lei
Mircea Băsescu - 811.540 lei; 218.505 euro; 10.000 dolari
Sursă: Tabelul preliminar al creanţelor
Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări EXIMBANK în 2011
Bogdan Drăgoi - preşedinte
Constantin Claudiu Stafie - vicepreşedinte
Mircea Ionuţ Costea - vicepreşedinte
Adrian Rădulescu - membru
Sorin Blejnar - membru
Gheorghe Dobre - mebru
Gheorghe Gherghina - membru
Daniela Andreescu - membru