După ce Guvernul a decis îngheţarea salariilor, pensiilor şi alocaţiilor, în paralel cu majorarea taxelor, creşte povara costurilor, la început de an. Prețul uleiului și al pâinii ar urma să crească cu cel puțin 10%, spun cei din industrie. Scumpiri vor fi și la carne și lactate, asta pentru că marii producători din țară trebuie să scoată din buzunar milioane de euro pentru a acoperi eliminarea facilităţilor fiscale pentru agricultori.
Cu un deficit de peste 100 de miliarde de lei, cu împrumuturi de peste 250 de miliarde de lei și cu presiuni din partea Comisie Europene, Guvernul a început să strângă cureaua la început de an. Salariile bugetarilor au fost înghețate, iar alocațiile și pensiile nu vor mai fi indexate cu rata inflației.
Cei mai loviți au fost vârstnicii, care au pierdut o majorare de câteva sute de lei. De exemplu, la o pensiei de 2.000 de lei, seniorii trebuiau să primească 242 de lei în ianuarie.
Pensionar: "Dacă au decis să înghețe pensiile nu e o măsură bună. Cu toții așteptam o majorare, o să ne adaptăm situației, ca altădată."
Pensionar: "Nici strictul necesar nu ne permitem. La o pensie de 2000 de lei cum să ne permitem? Cum putem să trăim? Drămuim banii de pe o zi pe alta."
Puterea de cumpărare a românilor însă va fi lovită și de valul de scumpiri care urmează. Eliminarea facilităților fiscale în agricultură, majorarea salariului minim pe economie dar și noile accize la carburanți ar să aducă majorări de prețuri de cel puțin 10 procente la alimentele de bază.
Pâinea și uleiul ar putea avea parte de creșteri de preșuri de 10 procente, carnea și mezelurile vor avea scumpiri între 5 și 8 la sută, iar lactatele vor avea prețuri mai mari cu 2 chiar 5 procente la raft.
Radu Timiș, CEO al unei fabrici de mezeluri: "Nu avem de unde să acoperim această diferență a facilităților, pentru că atunci trebuie să blocăm investițiile. Între a bloca investițiile sau a implementa o scumpire de preț mică, dacă ne referim la bucată, preferăm să mergem mai departe cu investițiile și să păstrăm locurile de muncă. La nivelul companiei noastre impactul este undeva la 5,5 milioane de euro pe an".
Aurel Popescu, președinte Rompan: "Vom fi obligați să prindem în costuri aceste lucruri, pentru că dacă am pune angajații să plătească impozitul de venit pleacă și nu mai lucrează la tine. Doamne ferește să avem creșteri de preț la materia primă, energia sigur se va liberaliza de la 1 aprilie, ceea ce înseamnă că de Paște vom avea mai multe probleme."
România are în prezent cea mai mare rată a inflației din Europa, iar economiștii se așteaptă ca țara noastră să păstreze acest podium odată cu noile măsuri ale Guvernului.