Nivelul de 2% din veniturile brute virate în prezent la fondurile de pensii private obligatorii în România este unul din cele mai reduse în rândul ţărilor din UE care au un sistem de pensii private similar celui românesc, arată, luni, un raport al Uniunii Europene privind sistemele de pensii.
Un nivel mai scăzut de contribuţii decât cel din România se mai întâlneşte în Austria, unde numai 1,5% din veniturile brute sunt virate către fonduri de pensii similare celor de pe pilonul II românesc.
În Danemarca există două scheme de pensii obligatorii, iar una dintre acestea prevede contribuţii de 1% din venituri la fonduri, în funcţie de numărul de ore lucrate.
Pentru angajaţii bulgari, contribuţiile pe pilonul II echivalează cu 5% din venituri, în timp ce în Polonia,7,3% din venituri sunt virate fondurilor de pensii private obligatorii, iar în Estonia, nivelul este de 6%.
Slovacia este ţara din UE cu cele mai mari contribuţii la pilonul II, echivalente cu 9% din câştigurile brute ale angajatilor, fiind urmată de Ungaria, cu 8% din salarii virate la fondurile de pensii private obligatorii, se arată în raportul UE.
În Lituania, 5,5% din câştiguri sunt virate la fondurile private obligatorii, în timp ce în Lituania, acest sistem a pornit cu un nivel de 4% în 2007, urmând să ajungă la 10% în 2010.
În România, 2% din contribuţia totală ajunge la fondurile de pe pilonul II în primul an de activitate a pieţei pensiilor private obligatorii, urmând ca în fiecare an aceasta să crească cu 0,5% timp de opt ani, până ajunge la 6%.
Arbitrul pensiilor private din România urmează să propună o creştere mai accelerată a procentului din contribuţii care intră pe pilonul II, cu 1%, faţă de 0,5 în prezent, potrivit declaraţiilor şefului autorită?ii de supraveghere a pieţei.
Dacă propunerea va fi acceptată, nivelul contribuţiei pe pilonul II va creşte cu 1% în fiecare an, în loc de 0,5% în legislaţia actuală, astfel încât se va ajunge la o contribuţie de 6% din salarii în numai patru ani.
Antena3.ro