Motivul este nevoia de a diminua emisiile cu efect de seră. Un alt pretext este diminuarea riscului bolilor asociate cu o dietă prepondernt carnivoră.
Astfel, până în 2050, consumul mediu anual pe cap de român ar să scadă de la 65 la 12 kilograme, relatează Antena 3 CNN.
Această scădere de peste 80% pare greu de pus în practică pentru că românii sunt, prin tradiție, atașați de carne.
"Carnea îți dă putere" și "Niciodată, nouă ne plac grătarele" sunt câteva dintre răspunsurile cu care oamenii au întâmpinat acest plan european.
Producătorii, la rândul lor, spun că românii renunță la carne doar din cauza prețurilor mari.
Ei avertizează că vor trebui să își scumpească marfa, dacă UE va obliga la etichetarea produselor din carne, așa cum a procedat cu avertismentele privind riscul consumului de tutun.
Obiceiurile alimentare, mai ales cele ale românilor, sunt extrem de greu de schimbat, explică psihologii.
"E greu să îi spui creierului să înlocuiască cu o legumă carnea (...) Acest lucru ține de cum ești educat, de primii ani de viață. Așteptarea ca o astfel de atenționare să ducă la o schimbare de comportament o putem vedea (materializată) peste 20 - 30 de ani", anticipează psihologul Mirela Zivari.
Studiile arată că europenii mănâncă de două ori mai multă carne decât media globală și de trei ori mai multe lactate.