Dacă nici un stat membru nu va ridica obiecții acceptabile de ultimă oră, interdicția intră în vigoare cu începere din 5 iunie, la miezul nopții (ora Europei Centrale). Oficiali europeni au precizat, cu condiția anonimatului că nu se așteaptă să existe vreo obiecție, potrivit EuropaLibera.
De asemenea, Uniunea Europeană recomandă în termeni categorici companiilor aeriene europene să evite zborurile deasupra Belarusului. Nu este vorba despre o interdicție, dar numeroase companii s-au alăturat deja demersului, la scurt timp după arestarea jurnalistului Roman Protasevici.
Liniile aeriene din România, Tarom și Blue Air nu au zboruri care să tranziteze spațiul aerian al Belarusului.
Aplicarea interdicție revine statelor membre, majoritatea țări și membre NATO, care pot utiliza aparate de zbor militare pentru protejarea spațiului aerian.
Decizia face parte din sancțiunile decise de Uniune în urma deturnării de Belarus a unui avion civil, cu pasageri, care zbura între două capitale europene. Autorițățile din Belarus au invocat existența unei bombe la bord, iar la aterizarea la Minsk au arestat un jurnalist aflat în avion, Roman Protasevici, și pe iubita acestuia, Sofia Sopega.
Televiziunea din Belarus a difuzat o nouă înregistrare cu Roman Protasevici. Opoziţia suspectează că a fost făcută sub presiune
Postul naţional de televiziune din Belarus a difuzat noi declaraţii înregistrate video în care jurnalistul Roman Protasevici, arestat recent după deturnarea avionului său, îşi recunoaşte vina şi spune că vrea să-şi îndrepte greşelile.
Fost redactor-şef al presei de opoziţie NEXTA, care a jucat un rol-cheie în mişcarea istorică de protest din Belarus în 2020, Roman Protasevici, vizibil tulburat, a afirmat că a îndemnat la manifestări împotriva regimului şi a dat asigurări că îl respectă pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko.
Jurnalistul de 26 de ani a mai spus că doreşte să-şi îndrepte greşelile şi să ducă o viaţă liniştită, departe de politică.
Cu câteva ore înainte de difuzarea înregistrării, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Viasna a denunţat afirmaţiile obţinute "sub ameninţare".
"Tot ce va spune Protasevici va fi obţinut după ameninţări, cel puţin psihologice, şi sub ameninţarea unor acuzaţii incorecte al căror obiect este", a declarat joi dimineaţă pentru AFP directorul Viasna, Ales Beliaţki.
"Orice spune el acum este propagandă curată care nu conţine nicio fărâmă de adevăr", a continuat el.
"Protasevici este o victimă a regimului", a scris pe Twitter Franak Viačorka, consilierul candidatului din partea opoziţiei, Svetlana Tikhanovskaya.
"E dureros să vezi confesiunile lui Raman Pratasevich. Părinţii lui cred că a fost torturat. Acesta nu e Roman pe care îl cunosc. Acest om este ostaticul regimului, şi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă să îl eliberăm pe el şi pe ceilalţi 460 de prizonieri politici", a scris Viačorka.
Roman Protasevici a fost arestat la Minsk, pe 23 mai, împreună cu iubita sa, Sofia Sapega
Roman Protasevici a fost arestat la 23 mai împreună cu iubita sa, Sofia Sapega, după ce avionul de pasageri al companiei Ryanair în care se aflau a făcut o aterizare forţată la Minsk, în timpul zborului de la Atena spre Vilnius, în Lituania.
Autorităţile beloruse au justificat deturnarea avionului, care survola teritoriul lor, printr-o ameninţare cu bombă.
Această afacere a declanşat un scandal internaţional şi a condus la anunţarea de noi sancţiuni împotriva Belarusului, Opoziţia şi capitalele occidentale denunţând un subterfugiu al regimului lui Aleksandr Lukaşenko pentru a-l aresta pe disident.
În Belarus, Roman Protasevici este urmărit penal pentru "organizarea" de revolte în Belarus, o infracţiune pedepsită cu 15 ani de închisoare.