Reabilitarea termică a locuinţelor avansează în ritm de melc. Potrivit programului guvernamental, Ministerul Dezvoltării trebuie să finanţeze lucrările cu 50%, primăriile cu 30%, iar proprietarii - cu 20%. Pentru că nu sunt fonduri, listele sunt lungi, iar aşteptarea durează ani de zile.
În cel mai bun an, 2009, au fost reabilitate 24.000 de locuinţe - adică 750 de blocuri. Anul acesta, rezultatele au fost mult mai slabe: doar 450 de blocuri au putut fi finalizate până acum. Alte 400 sunt în lucru şi vor fi gata anul viitor.
În aceste condiţii, ministrul Elena Udrea le recomandă proprietarilor să se împrumute la bancă, dacă vor să aibă locuinţe reabilitate.
"Noi îi îndemnăm să apeleze la creditele pe care noi le garantăm şi pentru care noi plătim în totalitate dobânzile", a spus Udrea.
"Proprietarii trebuie să înţeleagă că pot aştepta chiar şi 99 de ani să le vină rândul pe vechiul program", a mai spus ministrul.
Programul de împrumut a fost lansat în vară, dar până acum asociaţiile nu s-au arătat interesate. Aşa cum nu au fost entuziasmate nici să refacă faţadele clădirilor.
Ministrul Dezvoltării va introduce în guvern săptămâna viitoare un proiect de lege prin care primăriile vor reface faţadele pe cheltuiala lor şi vor încerca apoi să recupereze banii de la proprietari, chiar dacă pentru asta se va ajunge la executarea silită.
Reabilitarea termică ar putea dura 99 de ani