Antena 3 CNN Actualitate ?Ucigaşul tăcut?. Referendumul creşte tensiunea

?Ucigaşul tăcut?. Referendumul creşte tensiunea



?Ucigaşul tăcut?. Referendumul creşte tensiunea
22 Mai 2007   •   19:42

Indiferent dacă vor sau nu să recunoască, ultima perioadă i-a afectat pe parlamentarii români. Câţiva şi-au măsurat marţi tensiunea şi... surpriză. Erau mai ?tensionaţi? decât se aşteptau. ?De la referendum nu... Dimpotrivă, cred că ne-am liniştit. Ne-a scăzut tensiunea?, a spus Dumitru Constantin, senator PNL. Tensiune mare şi în tabăra democraţilor. Dorel Onaca se aştepta la o tensiune de scafandru. A avut însă parte de una de parlamentar. ?Au fost zile grele... Nicio problemă, sunt obişnuit la efort?, a precizat Onaca. Însă, există şi parlamentari care ştiu sigur de ce sunt stresaţi! ?Băsescu... Băsescu... El îmi provoacă tensiune!?, a afirmat Viorel Dumitrescu, senator PRM.

14 cu 9! Nu este un scor de la vreun referendum, ci valoarea ţintă a tensiunii arteriale pentru pacienţii care au probleme cu circulaţia sângelui. Hipertensiunea afectează 4 din 10 români, iar boala a fost numită de medici ?ucigaşul tăcut?, pentru că nu are simptome. Hipertensiunea este o boală care, netratată, duce la accident vascular cerebral şi infarct. Obezitatea, fumatul, stresul, consumul de alcool, dar mai ales de sare pot duce la apariţia afecţiunii.

Hipertensiunea apare când instrumentele medicale arată o presiune în vasele din organism mai mare de 140 cu 90. Fără tratament, vasele de sânge sunt practic erodate şi încep să apară modificări, mai ales la nivelul inimii. Se produce astfel o îngroşare a pereţilor cordului, iar muşchii cedează. Pacienţii cu hipertensiune ajung să sufere şi de insuficienţă renală.

Odată descoperită, hipertensiunea arterială trebuie tratată, cu medicamente, toată viaţa. Dar, schimbarea sitlului de viaţă poate reduce riscul apariţiei bolii. În România, studiile cardiologilor arată că patru din zece români suferă de hipertensiune arterială.

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close