Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informaţii, Adrian Ţuţuianu, a declarat marţi că, pe baza unei informări primite, poate să afirme că SRI nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA.
"Astăzi (marţi - n.r.) am cerut o informare de la SRI legată de modul în care a fost gestionată arhiva deţinută de Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie - SIPA. Afirmaţia pe care o fac pe baza materialului transmis este aceea că SRI nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei acestei structuri. Restul sunt date publice pe care le cunoaşteţi legate de deciziile din Guvern care s-au luat pe acest subiect", a spus Ţuţuianu, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că a solicitat oficial SRI să comunice comisiei care este legătura acestui serviciu cu arhiva SIPA.
"Vă pot face o precizare suplimentară. În anul 2005, societatea RASIROM a avut un contract de instalare a unui subsistem de control al accesului din cadrul sistemului de protecţie fizică a informaţiilor clasificate pentru spaţiile ocupate de Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie, integrarea sistemului fiind finalizată în decembrie 2005. În luna februarie 2007, RASIROM a semnat un contract de mentenanţă cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor ce avea ca obiect mentenanţa sistemului prin realizarea de revizii semestriale. Deoarece în primul semestru al anului 2007 nu a fost efectuată nicio inspecţie, RASIROM a fost solicitat în luna septembrie pentru realizarea unei intervenţii datorită unor defecţiuni constatate de beneficiari la sistem, însă fără a rezulta data la care acestea apăruseră. Este răspunsul din informarea dată nouă de către SRI", a menţionat preşedintele Comisiei pentru controlul SRI.
Ţuţuianu a mai precizat că în anul 2012 Ministerul Justiţiei a solicitat SRI un spaţiu pentru arhiva SIPA, iar Serviciul Român de Informaţii a comunicat că nu deţine un spaţiu corespunzător pentru a o prelua.
"În anul 2013, Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern privind constituirea unei comisii pentru inventarierea şi predarea arhivei fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie din subordinea Ministerului Justiţiei la Arhivele Naţionale. Proiectul a intrat în faza de avizare, au fost făcute mai multe observaţii, din datele pe care le am eu astăzi, el nu a ajuns să fie dezbătut în cadrul Guvernului, deci nu există o hotărâre de Guvern pe acest subiect", a arătat el.
În opinia sa, ar trebui desecretizat raportul cu privire la arhivele SIPA.
"Trebuie să ştim ce se găseşte în acea arhivă şi un răspuns mai larg, care e politic, dacă sunt persoane care au sustras documente, dacă sunt persoane care au copiat documente şi le-au folosit în scopuri care sunt nelegitime, trebuie să răspundă şi lucrul ăsta cred eu că e în interesul evoluţiei democratice a societăţii româneşti", a încheiat acesta.