Antena 3 CNN Actualitate Tutorial Antena 3: Cum alegem noul furnizor de energie electrică. Cine nu o face, plăteşte o factură cu 26% mai mare

Tutorial Antena 3: Cum alegem noul furnizor de energie electrică. Cine nu o face, plăteşte o factură cu 26% mai mare

Toţi românii sunt nevoiţi să-şi aleagă un nou furnizor de energie electrică, de la 1 ianuarie. Cei care nu o fac vor plăti facturi mai mari cu 26%. Sunt 81 de furnizori din care trebuie să alegem, iar singura modalitate este prin completarea unui formular on-line. Vă arătăm în acest articol, alături de un expert în energie, cum să vă alegeţi furnizorul de curent electric.

o_1eqqkatpr1vt41pkq1ou01p9m1mdgb.jpg
de Cristi Popovici    |    30 Dec 2020   •   22:25

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să căutaţi pe google 'comparator ANRE'. Intraţi pe linkul respectiv, unde veţi găsi un formular simplu, pe care trebuie să-l completaţi.

Cristi Popovici, reporter Antena 3, completează formularul ANRE (vezi video pentru detalii): "La 'Tip client', clasic, lăsaţi oferta concurenţială. Consumul din factura curentă pentru comparaţie. Eu, spre exemplu, am cam 240 de kw pe lună, aici lăsaţi nivel tensiune, joasă tensiune, aici la căsuţele acestea cu mod transmitere factura, frecvenţă citire contor – nu umblaţi. Puteți modifica pe parcurs.

Data de la care se aplică oferta – punem 1 ianuarie. Judeţ – Bucureşti. Valoarea facturii curente, pentru comparaţie, la mine, spre exemplu este de 170 de lei, lunar. Şi mai jos, nu umblăm momentan."

Odată completat formularul, apăsăm butonul "Compară oferte" şi ne apare o listă cu 81 de furnizori.

Cum alegem furnizorul de energie electrică din lista de 81 de companii?

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: "În momentul în care vrem să vedem elemente de detaliu, dăm click pe 'Vezi detalii', ni se deshide o pagină si avem o serie de elemente specifice ofertei. În coloana a doua găsim elementele de preţ. Preţul energiei active şi o serie de tarife şi taxe care se adaugă. Din păcate comparatorul nu conţine o sumarizare a acestor elemente."

Asta înseamnă că trebuie, cu calculatorul, să adunaţi toate preţurile din formular, pt a afla preţul final al kilowattului. Mare atenţie la coloana 'Valoare componentă fixă'. Dacă nu este zero, trebuie calculată de dvs. 

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, explică: "Pentru a avea o componentă corectă trebuie să înmulţim valoarea asta (0,22) cu 365, numărul de zile dintr-un an şi să împărţim la energia total consumata într-un an. (Vezi calculul în video)

Cristi Popovici, reporter Antena 3: "În acest caz am făcut calculul, am adunat toate preturile şi ajungem la un cost de 0.6418146 pe kilowat. Odată adunate valorile 0.244 + 0.027 + 0.01922 + 0.01196 + 0.15718 + 0.01712 + 0.06286 + 0.00523 + 19% = 0.6418146 lei/kwh x 240 (kw/luna) = 154 lei. 154 de lei reprezintă valoarea finală a facturii pentru un consum lunar de 240 de kilowaţi, în comparaţie cu 170 de lei, cât este factura în prezent.

Acum, nu o sa stăm sa facem calcule pentru toti 81 de furnizori. Luam un top 5-10, cele mai mici preturi, calculăm si alegem preţul cel mai mic.

După ce am ales, semnăm contractul – tot on-line. ATENŢIE. La un preţ mic puteţi avea inclusă o clauză în contract unde furnizorul poate modifica preţul pe parcurs, fără să mai fie nevoie de acordul dvs. Citiţi bine contractele înainte sa semnați."

Atenţie la clauzele din contractele furnizorilor

Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: "Este o capcană, ea poate să fie asumată, dacă primesc ceva foarte bun în schimb. Dacă primesc un preț nemaipomenit, îmi asum ca furnizorul să poată modifica preţul. Dacă este preț ca la alți furnizori, nu merita să-mi asum acest risc"

Marea problema a acestui demers este că se face DOAR ON-LINE. Cei care nu semnează un nou contract ON-LINE vor plăti facturi mai mari cu 26%, pentru ca sunt inclusi automat într-un serviciu universal. Faptul ca ești privat de internet te face sa plătești mai mult factura de la 1 ianuarie. Cu 26% mai mult

Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: "Toată lumea va intra în serviciul universal, pt ca nu mai este timp pana la 1 ianuarie să facem nimic, dar putem ulterior sa revenim din acest serviciu universal într-o oferta concurentiala." 

Ca o concluzie, statul, Guvernul nu a pregătit cum trebuie trecerea la piața libera a energiei electrice și nici nu a informat populația cum se face acest lucru. Aşa că de la 1 ianuarie, pregătiţi-vă de facturi mai mari la curent. Puteţi, pe parcurs să vă alegeţi furnizorul. Sfatul specialistului este să alegeţi contracte pe un an, pe care le puteţi reînnoi pe parcurs. Într-un an se mai pot schimba multe şi puteţi să alegeţi apoi oferta cea mai bună.

Alegerea unui furnizor nu înseamnă nicio schimbare de aparatură

Faptul că alegem un furnizor din lista de 81 existentă pe site-ul ANRE nu implică nicio modificare a echipamentului tehnic, contoare, cabluri, stâlpi. Totul se întâmplă doar la capitolul acte. În caz de avarie, tot marii distribuitori vor interveni. Toate aceste lucruri sunt specificate în noile contracte pe care trebuie să le citiţi cu atenţie.

Cei care nu seamnează un nou contract, intră automat în serviciul universal de furnizare a energiei electrice. Asta înseamnă că, odată cu liberalizarea pieţei, preţul la factură va creşte cu 26% pentru cei din serviciul universal.

Reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă au făcut şi un top al furnizorilor pe regiuni, din punct de vedere al celor mai mici preţuri, pe care îl puteţi vizualiza AICI.

×
Subiecte în articol: ANRE curent electric comparator ANRE
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close