Aproape 500 de oameni trăiesc zilnic cu frica în sân în aceste blocuri. Au fost construite înainte de 89 pe un teren instabil, care se tasează de fiecare dată cand este infitrat de apa. Tot aici a mai fost adus pământul rezultat de la construirea şoselei Cernavoda.
Oamenii care locuiesc aici ştiu la ce pericol se supun. Iar situaţia nu pare să se modifice prea curând. Autorităţile spun că pentru redresarea imobilelor nu sunt fonduri. Sumele necesare ar descoperi bugetul primariei pe zece ani.
Cu aproape 30 de ani în urmă la Cernavodă se construia cartierul muncitoresc Trust. Amplasat pe o colină lângă şoseaua Cernavoda - Medgidia, cu vedere la canalul Dunare-Marea Neagra.
Pentru că pământul de sub fundaţie se mişcă, clădirile se pot prăbuşi oricând. La orice cutremur, la o ploaie mai serioasă sau pur şi simplu dacă în apropiere se spărge o conductă. Oamenii ştiu asta.
Cei care locuiesc aici s-au adaptat. Au grijă să nu umple prea mult farfuriile sau paharele şi... să ţină uşa. Dincolo de glume şi experimente, crăpăturile din pereţi le aduc mereu aminte că trăiesc în pericol.
Oricum, bani nu există pentru consolidări. Localnicii spun că "s-a făcut ceva pe vremea lui Ceauşescu". După, nu au mai fost fonduri. Între timp asociaţia proprietarilor s-a împărţit în două. Unii se roagă să nu vină cutremurul, alţii vor să vândă.
Din calculele experţilor lucrările pentru consolidarea celor patru blocuri ar costa aproape un milion de euro.
Cernavodă. Patru blocuri construite în anii '80 s-a înclinat cu 70 de centimetri faţă de sol