Antena 3 CNN Actualitate Turiştii din Bucegi au fost salvaţi

Turiştii din Bucegi au fost salvaţi

4 minute de citit Publicat la 12:50 28 Ian 2007 Modificat la 12:50 28 Ian 2007
Turiştii din Bucegi au fost salvaţi
Turiştii au fost recuperaţi de echipele de salvamontişti. Nu au fost probleme majore. Turiştii sunt aproape de Cota 1400. 9 turişti au fost blocaţi în Munţii Bucegi, la Cota 2000. Temperatura este de -16 grade Celsius iar vântul suflă cu viteze de peste 140 de kilometri pe oră. Instalaţiile de teleferic au fost oprite, iar salvamontiştii se află acum în drum spre turiştii blocaţi, pentru a-i transporta la Cota 1400. Alţi 22 de turişti au fost blocaţi pe Valea Ialomiţei. Troienele de zăpadă măsoară peste 1 metru. Operaţiunile de recuperare se desfăşoară cu dificultate. Salvamontiştii se străduiesc să-i recupereze cu bine pe aceştia, însă maşinile nu se pot deplasa în zonă din cauza vremii capricioase.

Pe de altă parte, turiştii timişoreni daţi dispăruţi, în munţii din judeţul Caraş Severin, au fost localizaţi în urmă cu puţin timp. Potrivit lui Tiberiu Felber, şef formaţie Salvamont Caraş Severin, turiştii au făcut o deviaţie de 20 km de la traseu. Aceştia se aflau pe vârful Ţarcu şi coborau spre cabana Cuntu, dar s-au rătăcit datorită vremii nefavorabile. Potrivit lui Valentin Balaban, director Salvamont Caraş Severin, turiştii au ajuns la Plopu, unde au petrecut noaptea într-un canton. La acest moment, turiştii se află la Armeniş, de unde vor lua trenul spre Caransebeş.

Cei nouă turişti au fost daţi dispăruţi de mai bine de 12 ore, în munţii din din judeţul Caraş Severin. Timişorenii coborau de la Ţarcu spre Cuntu, unde aveau parcate maşinile. Pe acest traseu se ajunge în zona Sadovanu, unde există un risc foarte mare de a rătăci drumul. Turiştii erau foarte bine echipaţi, iar doi dintre ei cunoşteau foarte bine traseul.

Salvamontiştii au aflat despre dispariţia turiştilor sâmbătă seară, la ora 23. Staţia meteo de la Ţarcu a aflat de la cea de pe Cuntu că turiştii nu au ajuns la Cabană. Salvamontiştii nu au putut porni sâmbătă seară căutările din cauza viscolului. Duminică, trei echipe formate din 16 oameni au pornit pe trasee diferite în căutarea turiştilor.

Se pare că un angajat de la teleschi de la Muntele Mic, s-a rătăcit, duminică, datorită vântului şi ninsorii abundente. Acesta s-a îndepărtat un kilometru de la traseu, dar a fost localizat după trei sferturi de oră. Sâmbătă s-au mai întegistrat trei cazuri de acest gen, dar toate persoanele implicate sunt în afara oricărui pericol.

Drumuri blocate şi trafic de coşmar, în întreaga ţară
Iarna s-a întors în România, după o lună ianuarie care a semănat mai mult a primăvară. Încă o dată, zăpada şi viscolul a luat pe toată lumea prin surprindere, şi pe turişti, dar şi autorităţile. Nouă turişti timişoreni s-au rătăcit în munţii din judeţul Caraş Severin şi au reuşit să coboare după mai bine de 12 ore. Drumurile din nordul ţării au fost, peste noapte, o piatră de încercare serioasă pentru şoferi. Oamenii îi acuză pe drumari că nu au intervenit la timp, iar şoselele au devenit patinoare.

Poliţiştii de pe DN1 se pregătesc şi ei pentru o seară aglomerată, când turiştii se vor întoarce de la munte. Până acum efectele noii reprize de iarnă se simt cel mai puternic în nordul ţării. În Maramureş, mai multe drumuri comunale sunt încă blocate, iar pe cele judeţene s-a circulat noaptea trecută cu dificultate. Numărul maşinilor prezente sâmbătă noapte în trafic pe drumurile din Maramureş a fost relativ redus, dar carosabilul, în mare parte acoperit de zăpadă, le-a dat bătaie de cap şoferilor. Şi în judeţul Gorj, ninsoarea abundentă a creat dificultăţi şoferilor prezenţi în trafic.

Poliţia Rutieră a stabilit mai multe puncte de verificare şi monitorizare a traficului. Şoferii nu pot circula fără lanţuri antiderapante deoarece zăpada viscolită formează numeroase troiene pe carosabil. Poliţia Rutieră şi utilajele de deszăpezire sunt prezente în locurile cele mai dificile, dar accesul în zonă rămâne în continuare datorită vremii nefavorabile. Probleme au fost şi pe Valea Prahovei. Sâmbătă seara, pe drumul de la Sinaia la Cota 1400, zeci de şoferi au rămas blocaţi mai bine de două ore. Ninsoarea abundentă căzută sâmbătă la Sinaia a dus la blocarea drumului către cota 1400, înainte de ora 18.00.

Aproximativ 100 de maşini care coborau înspre Sinaia au rămas blocate mai bine de două ore, din cauza poleiului de pe carosabil şi a zăpezii. Echipaje ale poliţiei rutiere şi jandarmii montani nu le-au permis şoferilor să circule spre cota 1400, până la eliberarea drumului. Pe aceeaşi porţiune de drum a avut loc şi un accident - o maşină a alunecat într-o râpă de cinci metri. Şoferul a fost rănit uşor, dar este în afara oricărui pericol. Drumul spre Cota 1.400 a fost deblocat în jurul orei 20.00.

Dacă aveţi informaţii despre persoane rămase blocate în trafic sau izolate din cauza căderilor de zăpadă, puteţi anunţa la numărul de telefon 021. 20.30.118. Veti fi apoi contactati de reporterii Antena 3.

Românii iau cu asalt staţiunile de pe Valea Prahovei
Iarna are totuşi şi avantaje. O ştiu cel mai bine turiştii din staţiunile montane. Pârtiile sunt aproape pline de oameni. Turiştii profită din plin de zăpada din ultrmele zile. Pentru că este week-end, pârtia din Poiana Braşov este plină de iubitorii sporturilor de iarnă. Cei mai încântaţii de sosirea zăpezii sunt însă copii, care de la vârste foarte mici îşi pun schiurile în picioare. Antrenorii spun că cei mici învaţă cel mai repede să schieze. Şi vremea va ţine cu turiştii dornici să schieze. În perioada următoare va ninge, iar stratul de zăpadă va creşte.

Antena 3

×
x close