Antena 3 CNN Actualitate Turistă atacată de un urs lângă Buşteni (VIDEO)

Turistă atacată de un urs lângă Buşteni (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 19:52 11 Aug 2007 Modificat la 19:52 11 Aug 2007
Turistă atacată de un urs lângă Buşteni <font color=red>(VIDEO)</font>
Incident grav vineri noapte lângă staţiunea Buşteni, pe Valea Cerbului. O tânără de numai 18 ani din Capitală, care era cu cortul la munte, a fost atacată de un urs. În căutare de hrană, animalul a ajuns în preajma cortului şi prin pânza acestuia a apucat-o pe fată de şold. ?Totul s-a întâmplat prin materialul cortului, m-a zgâriat pe spate şi m-a apucat de şold. L-am împins şi când l-am împins i-am băgat mâna în gură?, a povestit fata -

Salvarea a venit de la turiştii alertaţi de ţipetele tinerei. Oamenii au aprins farurile, au început să facă gălăgie şi ursul a plecat. După ce a tânăra a primit îngrijiri medicale, toţi s-au întors la zona de campare. Restul nopţii l-au petrecut în jurul focului, cu muzica dată la maxim, pentru a nu repeta experinţa neplăcută.

Atacul ursului de vineri a survenit în acelaşi loc unde în urmă cu aproape două luni o turistă din Statele Unite a murit după ce a fost sfâşiată de un urs. Fiara a mai rănit şi alte două persoane.

Atacurile urşilor asupra turiştilor s-au înmulţit

Tragedia s-a petrecut pe 23 iunie, în apropiere de cabana Caraiman. Ursul a ieşit din pădure după mâncare, iar mai mulţi turişti care l-au văzut s-au apropiat foarte mult de el şi au început să-l pozeze şi să-l filmeze. Grupul, format din doi cetăţeni israelieni, trei americani şi un român, a enervat fiara, care a atacat. Prima care i-a ieşit în cale a fost o americancă în vârstă de 31 de ani. Iniţial, a muşcat-o şi zgâriat-o, după care ursul a atacat un alt turist, care a scăpat cu o rană uşoară. Înfuriată, fiara s-a întors la prima victimă , pe care a omorât-o.

De altfel, în Masivul Bucegi, urşii umblă nestingheriţi. Foarte mulţi coboară pe traseele montane până în staţiuni, după mâncare, ajunngând , de multe ori, în zona de camping. În Sinaia, taximetriştii au făcut o afacere din a transporta turişti spre Cota 1.400, unde, pentru câteva dulciuri, animalele se apropie foarte mult de turişti, care ţin să îi fotografieze şi să îi filmeze.

În România s-a păstrat unul dintre cele mai mari habitate naturale pentru ursul brun. Numărul mare de vânători, în special străini, au redus în ultimii ani efectivele, însă urşii nu au dispărut, iar legile europene obligă acum autorităţile să-i monitorizeze atent. Potrivit legii, urşii nu pot fi vânaţi fără acordul Agenţiei de Protecţie a Mediului care îşi dă avizul numai în cazul în care animalele produc pagube oamenilor. În ultimii ani, urşii au fost tot mai dificil de ţinut departe de habitatul natural, iar numărul lor a crescut.

Antena 3

×
x close