Fostul general, Mihai Chiţac este victima exploziei de la Cernobâl. Apropiaţii susţin că tumora care i-a adus sfârşitul a fost provocată de radiaţiile de la centrala nucleară. Chiţac a fost singurul militar român trimis acolo, în 1986.
Fostul general Mihai Chiţac ar fi împlinit 82 de ani peste două zile. În urmă cu o lună tribunalul militar îl eliberase, pentru a cincea oară, din motive medicale. Colegul lui de celulă, Victor Atanasie Stănculescu, a fost cel care a asistat la primul semn că sfârşitul e aproape.
“Plimbându-ne în curtea interioară pe unde aţi intrat dumneavoastră, Chiţac cade. Am sărit cu cel care-l însoţea şi l-am pus pe scaun”, a spus Victor Atanasie Stănculescu.
A fost dus imediat la terapie intensivă la Jilava şi apoi la Elias unde s-a descoperit că avea o tumoră pe creier. Medicii au încercat să o extirpe însă era prea târziu: cancerul se răspândise. Familia crede că sfârşitul i se trage din 1986 când a fost singurul militar român trimis la Cernobîl.
“Lipsa trombocitelor a apărut treptat şi s-a constatat ulterior că nu e din cauza splinei, ci din cauza radiaţiilor”, a declarat soţia fostului general.
Singura consolare a familiei a fost că a murit în libertate, alături de cei dragi. Vestea că şi-a pierdut prietenul l-a întristat profund pe Victor Atanasie Stănculescu. De după gratii spune că cel mai tare îl doare faptul că nu va fi înmormântat cu onoruri militare.
“Acest om a fost la Revoluţie, a fost ministru de interne al guvernului roman şi nu are nimeni curaj să spună a fost un militar care şi-a făcut datoria”, a declarat Victor Atanasie Stănculescu.
În 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Mihai Chiţac pentru că - au spus magistraţii - "s-a implicat în mod vădit în executarea ordinului ce a avut ca urmare împuşcarea mortală a 72 de persoane si rănirea altor 253, foarte grav".
Mihai Chiţac va fi înmormântat miercuri la cimitirul militar Ghencea din Capitalã.