Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.
Anunţul a fost făcut vineri, de o clinică privată care a identificat tulpina africană la două probe.
Din întreg lotul analizat, mai sunt 72 de cazuri cu tulpinile din Marea Britanie şi alte 200 de persoane mai sunt infectate cu aceasta mutaţie contagioasă a tulpinii de COVID.
Specialiştii spun că tulpina din Marea Britanie deja este dominantă pe teritoriul ţării.
O femeie din Capitală, primul caz cu tulpină africană
Cele două persoane infectate cu tulpina sud-africană a COVID sunt o femeie din București, dintr-un focar familial, și un cetățean turc infectat în Argeș, fără istoric de călătorie, a informat, vineri, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Primul caz este o femeie din București, care provine dintr-un focar familial cu trei cazuri de COVID-19.
Două cazuri noi de COVID-19 confirmate cu varianta Africa de Sud - Linia genetica B.1.351.
Un turc venit la Piteşti, pozitiv cu tulpina africană
În cazul din Piteşti, este vorba despre un cetăţean turc, asimptomatic, fără contact cu caz confirmat, în vârstă de 27 de ani.
"Sursa nu poate fi precizată", a transmis, vineri, INSP.
El era venit la o firmă din Piteşti şi a vrut să plece înapoi în ţară, iar atunci a făcut testul pentru COVID.
Analiza a arătat că este vorba despre o infecţie cu coronavirus, tulpina africană.
În prezent, cetăţeanul turc din Piteşti este izolat.
Medic: În mai puțin de două luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori
Potrivit raportului prezentat de divizia de cercetare a unei clinici medicale, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.
Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienți infectați și confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică.
"Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre.
În plus, nici evoluția în ceea ce privește tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalență de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie.
Practic, în mai puțin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puțin pe loturile noastre de studiu. Răspândirea acestei tulpini explică și trendul ascendent în ceea ce privește infectările și numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă. Credem că valul 3 și poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariția și răspândirea noilor tulpini ale virusului", a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere.
Valeriu Gheorghiță: Anticipăm că tulpina africană nu se va extinde rapid
Nu anticipam că tulpina africană de coronavirus este o tulpină care se va extinde rapid, declara, la sfârşitul lunii februarie, Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.
"Nu anticipam că tulpina africană este o tulpină care se va extinde rapid, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie", a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.
OMS: Tulpina sud-africană a SARS-CoV-2 nu este mai letală decât celelalte
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spunea, pe 18 februarie, că nu a găsit până în acest moment dovezi care să ateste faptul că varianta virusului SARS-CoV-2 detectată pentru prima oară în Africa de Sud ar provoca mai multe decese decât celelalte tulpini de coronavirus.
Nu există, de asemenea, indicii că acea tulpină virală ar provoca un număr mai mare de cazuri grave decât celelalte mutaţii.
Experţii au subliniat că, în pofida diferenţelor dintre această variantă şi celelalte tulpini, Africa de Sud a demonstrat că pandemia poate fi controlată prin adoptarea unor măsuri de sănătate publică adecvate.