Ungaria,
care până acum a fost extrem de rigidă în problema
palincii ca marcă înregistrată, dă mai nou dovadă de
deschidere, existând şanse reale de a permite României
să utilizeze această denumire, însă doar în anumite
condiţii foarte stricte, legate de materia primă utilizată şi
procedura de distilare.
Astfel,
ţuica ardelenească are şanse de a intra pe piaţa europeană sub
denumirea de "palinka", dacă va respecta tehnologia şi
normele stabilite de Ungaria, ţara care deţine această marcă
înregistrată, informează Agerpres. Problema palincii a fost
discutată joi, la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei
întâlniri la care au participat şefii Oficiului de Stat
pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi Oficiului Maghiar pentru
Brevete, în urma nemulţumirilor exprimate de producătorii
autohtoni care nu-şi pot comercializa băuturile cu această
titulatură, deşi folosesc aceeaşi tehnologie.
Directorul
OSIM Covasna, Adelina Stanciu, a spus că preşedintele Oficiului
Maghiar pentru Brevete, Bendzsel Miklos, a declarat că la nivelul
Uniunii Europene se lucrează la un regulament prin care denumirea de
"palinka" va putea fi inscripţionată şi pe produsele
româneşti care vor îndeplini standardele de calitate
maghiare. Potrivit acestuia, în Ungaria se va deschide un
Laborator de certificare a produselor, care va da undă verde doar
palincii fabricate după reţeta originală.
Palinca,
recunoscută ca produs unguresc protejat de Comunitatea Europeană,
este o băutură din fructe sută la sută naturală, obţinută
printr-un proces de dublă distilare care îi conferă tăria
specifică. O "palinka" veritabilă se obţine din fructele
culese încă din vară, ţinute în butoaie şi zdrobite
cu ajutorul unei maşinării cu roţi dinţate.
Antena3.ro