Ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat, joi, la Sinteza zilei că vineri va trimite draftul OUG 7 la CSM, urmând ca ulterior aceasta să fie adoptată de Guvern.
"Am convingerea faptului că magistrații cunosc legea, cunosc formele în care își pot exprima opiniile mai mult sau mai puțin divergente. La Ministerul Justiției a fost elaborat proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea OUG 7/2019.
Proiectul este elaborat în sensul celor discutate de doamna premier cu președinta Consiliului Superior al Magistraturii, cu Asociația Magistraților din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Procurorilor din România, Inspecția Judiciară și Secția specială de anchetare a abuzurilor magistraților.
La ce se referă modificările din proiect? Mă repet: la cele convenite cu doamna premier în discuția pe care a avut-o și anume: abrogarea Art.54, articol care în principal prevede încă, astăzi când vorbim, faptul că judecătorii, alături de procurori, pot deveni procurori de rang înalt și faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu-l mai dă Secția de procurori, ci plenul CSM-ului ", a precizat Tudorel Toader.
Tudorel Toader spune că se revine astfel la prevederea anterioară potrivit căreia doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, că avizul consultativ îl va da în continuare Secția de procurori din cadrul CSM.
El a precizat că prin noul proiect se va rezolva şi problema diferenţelor salariale şi pierderilor salariale pentru IT-iştii din sistemul judiciar ce au pierdut prin legea salarizării, pe de o parte, şi faptul că sunt încă diferenţe salariale, deşi desfăşoară aceeaşi activitate de specialitate în slujba sistemului judiciar.
În al treilea rând, a adăugat ministrul, se elimină două corelări legislative referitoare la competenţele Inspecţiei Judiciare, referitor la cei care nu mai au dreptul de declanşare a procedurii disciplinare.
În privința blocajului de la DNA, ministrul Justiției susține că cel care poate rezolva situația este doar președintele Klaus Iohannis.
"Nimeni nu se poate substitui prerogativelor prezidențiale în numirea procurorilor de rang înalt. (...) În precedent, nu cu mult timp în urmă, numirile acestea de procurori la nivel de rang înalt, atunci când a existat voință, s-au realizat și în două, trei zile", a spus Tudorel Toader, făcând referire la un interviu acordat joi după-amiază.