Antena 3 CNN Actualitate Tudorel Toader, despre moţiunea de cenzură: "Nu poate să aibă altă soartă decât aceea de a fi respinsă"

Tudorel Toader, despre moţiunea de cenzură: "Nu poate să aibă altă soartă decât aceea de a fi respinsă"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 16:31 28 Sep 2021 Modificat la 17:10 28 Sep 2021
1

Conflictul dintre Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură a fost clarificat de Curtea Constituțională a României (CCR), astăzi, la trei zile după Congresul PNL, în care a fost ales președinte premierul în funcție, Florin Cîțu.

CCR a decis că moțiunea de cenzură depusă de parlamentarii AUR și USR PLUS este validă și poate fi dezbătută și votată în Parlament. În prezent, Guvernul Cîțu este vizat de două moțiuni de cenzură, cea de a doua fiind depusă marți de PSD.

Practic, CCR a decis că Parlamentul poate să dezbată și să voteze moțiunea de cenzură. În prezent, Guvernul Cîțu este vizat de două moțiuni de cenzură, după ce marți PSD a depus documentul „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”.

„Când a fost depusă moţiunea de cenzură eu am declarat că a fost depusă cu încălcarea indigentelor constituționale sigur, generic vorbind cu încălcarea acelui principiu constituțional loialitatea. Pentru că s-a generat acel conflict juridic de natură constituțională din procedură.

Ce ne spune curtea în subtext. Faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Senatului, chiar dacă reprezintă ei al treilea om în stat la rândul lor trebuie să respecte legea în general, Constituția, în special.

Tudore Toader, despre soarta moțiunii de cenzură

Deci Curtea ne spune că este un conflict juridic. Ne mai spune că Parlamentul să dezbată moţiunea de cenzură. Dar soluția nu poate fi decât de respingerea moțiunii. Pentru că nu poate să îşi imagineze nimeni că o moțiune de cenzură care se naște dintr-un conflict juridic de natură constituționala nu poate să aibă altă soartă decât aceea de a fi respinsă.

Curtea nu este organ de urmărire penală să verifice autenticitatea celor 122 de semnături. Preşedintele Camerei, preşedintele Senatului, pe de o parte că nu au informat Guvernul, dar au convocat ei Parlamentul. Ori, Constituția ne spune că subiecții dreptului de convoca sunt trei: preşedintele republicii birourile permanente, o treime din membrii celor două camere", a explicat Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională şi fost ministru al Justiției la Antena 3. 

×
x close