Preşedintele TVR, Tudor Giurgiu, şi-a înaintat demisia. Acesta a convocat membrii Consiliului Director al SRTV pentru a-i anunţa oficial că pleacă de la şefia televiziunii publice.
"Singurul lucru de care sunt vinovat este o dorinţă poate prea mare de a provoca schimbarea la faţă a TVR, pe un termen scurt, cu orice preţ", a declarat Giurgiu.
Într-un comunicat postat pe site-ul TVR, el explică motivele pentru care renunţă la funcţie.
?Nu mai am motivaţie pentru a continua. Am acceptat această funcţie pentru că am crezut că pot reconstrui TVR-ul spre a ne apropia de o instituţie media credibilă care să nu mai repete greşelile din trecut. (...) Nu cred că mai pot garanta pe viitor independenţa editorială a TVR. Misiunea de post public nu ştiu dacă va mai putea fi realizată atât timp cât nu există garanţia unei susţineri puternice şi nu se trece la reorganizarea televiziunii?.
Demisia intră în vigoare pe 2 iunie
Tudor Giurgiu rămâne încă 30 de zile în preaviz, iar demisia va intra în vigoare pe 2 iunie. Preşedintele director al TVR a fost acuzat în mai multe articole de presă de situaţia dezastruoasă a televiziunii publice. Şase membri ai consiliului director au votat pentru retragerea sprijinului lui Giurgiu, iar alţi doi s-au abţinut de la vot.
Istoria unui directorat zbuciumat
Tudor Giurgiu a fost numit preşedinte al TVR în iunie 2005, la propunerea PNL. Şi numele său a fost implicat, în ultimele luni, într-o serie de scandaluri legate de Televiziunea Română printre care şi rezilierea contractului de difuzare a meciurilor de fotbal din Liga 1.
Probleme financiare la TVR
La începutul lunii martie, Tudor Giurgiu a recunoscut că TVR se confruntă cu probleme financiare şi a anunţat că societatea de televiziune publică va avea, anul acesta, un buget de austeritate şi face demersuri pentru a mări taxa radio-TV de la 4 lei la 6 lei. Televiziunea Română a depus la Parlament Raportul de activitate pe anul 2006.
Conform documentului, anul trecut a fost dezastruos din punct de vedere financiar. SRTV a avut o cifră de afaceri netă de 498 milioane lei şi un rezultat contabil brut de
minus 17 milioane RON. Cheltuielile Televiziunii Române au depăşit, anul trecut, încasările din exploatare cu peste 5 milioane de euro. Iar 83% din veniturile de anul trecut au provenit din bani publici.
UPDATE: Locul lui Tudor Giurgiu în Consiliul de Administraţie al TVR este luat de supleantul din partea Guvernului: Brânduţa Miron, actualmente şeful Biroului de Presă al Partidului Naţional Liberal.
EXCLUSIV: Interviu cu Tudor Giurgiu: {a}giurgiu_4mai{/a}Download Motivele demisiei lui Tudor Giurgiu (PDF)
CULCER: ÎMI REIAU ACTIVITATEA LA ŞTIRILE TVR