”Noi avem acum două anotimpuri, vară și iarnă, și evident că aceste schimbări bruște și mai ales brutale de temperatură reprezintă un veritabil stres adaptativ, mai ales pentru cei care fac parte din grupele de risc.
Și aici mai vorbesc despre cei mici, de vârstnici, de cei cu patologie cardiovasculară și neurologică.
Și chiar să știți că și cei cu afecțiuni respiratorii sunt mult afectați, mai ales că suprasaturarea aerului, vorbesc de ceață de umiditate și poluarea din marile orașe, creează noi și noi probleme de sănătate.
Pe de altă parte, ținând cont că cei care se prezintă cel mai adesea în această perioadă în serviciile de urgență sunt cei cu patologie neurologică și chiar remarc creșterea numărului de migrene, de accidente vasculare cerebrale, de tulburări de somn, de tulburări de petit.
Și să știți că există și riscul acelei tulburări afective sezoniere, mai ales a cei cu labilități psihoemoționale, cu risc crescut de suicid. Iar dacă vorbim despre patologia cardiovasculară, există și aici probleme.
Există variații de tensiuni arteriale, variate tulburări de ritm și chiar de compensare a afecțiunilor cardiace cu risc de infarct miocardic acut, angină pectorală, așa că nu neglijați niciun fel de simptom, pentru că el poate să arate că avem o problemă reală de sănătate și nu puneți doar pe partea aceasta de meteo-sensibilitate sau dizabilități psihoemoționale o problemă de sănătate care s-ar putea să se agraveze”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.