"Strategia actuală este eșuată și se vede că erorile de organizare fac să apară și astfel de victime colaterale într-o tragedie pe care nu ne-o mai putem închipui în secolul 21 în România.", a spus Tudor Ciuhodaru, în direct, la Antena3.
Acesta a explicat că injectomatul "este o pompă electrică pentru administarea medicamentelor" care se poate defecta în contextul "utilizării necorespunzătoare, a suprasolicitării sau a utilizării de improvizație."
Precizările au fost făcute după ce Directorul Colegiului Medicilor din Neamț a declarat, duminică dimineață, că incendiul ar fi fost cauzat de o defecțiune la injectomatul din salonul ATI:
"Această drama care s-a întâmplat la noi, toată problema a pornit de la un injectomat. Este un sistem de administrare a medicamentelor, controlat electronic. Este cuplat la rețeaua electrică. Și periodic, după cum este programat, se administrează substanță de care pacientul a fost nevoie."
Mariana Popa, Purtător de cuvânt ISU Neamț a declarat la Antena3 că numai etajele 4 si 5 ale Spitalului aveau autorizatie in caz de incendiu.
"Spitalul a fost construit în 1973 ținându-se cont de legislația și reglementările în vigoare la acel moment. Au fost solicitate avize pentru securitate la incendiu doar la etajul 4 și etajul 5, care au suferit modificări acum câțiva ani. Acestea au fost obținute în 2015 și 2016 de la ISU Neamț"