Antena 3 CNN Actualitate Dr. Tudor Ciuhodaru, despre explozia de la Crevedia: "Niciodată nu a fost numărul salvatorilor afectaţi mai mare decât al celor din explozia primară"

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre explozia de la Crevedia: "Niciodată nu a fost numărul salvatorilor afectaţi mai mare decât al celor din explozia primară"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:13 28 Aug 2023 Modificat la 12:13 28 Aug 2023
tudor ciuhodaru explozia de la crevedia
Dr. Tudor Ciuhodaru, despre explozia de la Crevedia: "Mi se pare incredibil să mai fie blocate acele centre de arși. Trebuiau să fie gata de anul trecut"

"Două recorduri negative, aş putea spune. Unul dintre ele este faptul că România, într-adevăr cu o incidenţă crescută din cauza traumatismelor prin arsură şi a exploziilor, este, cred, singura ţară din Uniunea Europeană care nu are în acest moment un centru de arşi.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: "Unii medici vin de acasă fără să fie chemați, alții nu catadicsesc să-şi vadă pacienţii. Sistemul de sănătate se va schimba"

Şi aici, permiteţi-mi să am o mare durere, pentru că în 2011, înfiinţasem la Iaşi un centru de intoxicaţie, traume şi arsuri, care trebuia să aibă 300 de paturi, modern utilat, că este o mare diferenţă între o unitate funcţională de arşi şi un centru de mari arşi.

Ca să facem o comparaţie credibilă şi vizibilă, cam de la o maşină până la un avion. Ceea ce înseamnă să ai circuite, să ai personal, să ai posibilitatea să faci baia arsului, elevatoare, modalităţi de a asigura toată asistenţa într-un singur loc", a spus dr. Tudor Ciuhodaru, în direct la Antena 3 CNN.

Citeşte şi: Fiul uneia dintre victimele de la Crevedia rupe tăcerea după ce a rămas fără casă: ”Tata are arsuri pe mai mult de 90% din suprafața corpului! Este intubat...”

"Niciodată nu a fost numărul salvatorilor afectaţi mai mare decât al celor din explozia primară"

"Mi se pare incredibil să fie blocate şi acele centre de arşi de la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti. Parcă trebuia să fie gata prin mai anul trecut, dar, ca de obicei, mai aşteptăm, ceea ce este inadmisibil, apropo de ceea ce înseamnă viaţa şi prognosticul unui pacient cu arsuri şi gândiţi-vă că nu vorbim doar despre un pacient cu o boală de piele, ci în general atunci când vorbim despre explozie, vorbim despre un pacient politraumatizat, în care inclusiv suflul de explozie poate să provoace leziuni majore, amputaţii de membre, iar pe de altă parte, se adaugă efectele termice, efectele asupra căilor respiratorii. 

Citeşte şi: "Pompierii au căzut din suflul puternic care a fost" Mărturii în lacrimi ale oamenilor din Crevedia, după dezastrul provocat de explozie

Un al doilea record negativ, care ar trebui să fie analizat cu foarte mare atenţie. Niciodată nu a fost numărul salvatorilor afectaţi mai mare decât al celor din explozia primară, iar asta arată că undeva acolo sunt nişte mari semne de întrebare, pentru că prima regulă a medicinei de urgenţă este să nu pui în pericol siguranţa salvatorilor", a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru.

×
x close