Antena 3 CNN Actualitate Trupul neînsufleţit al Patriarhului readus în Catedrală (VIDEO)

Trupul neînsufleţit al Patriarhului readus în Catedrală (VIDEO)

Trupul neînsufleţit al Patriarhului readus în Catedrală <font color=red>(VIDEO)</font>
01 Aug 2007   •   17:27
UPDATE: Trupul Patriarhului Teoctist a fost readus, miercuri după-amiază, în Catedrala Patriarhală, de unde fusese mutat în urmă cu mai puţin de o zi, pentru a li se permite muncitorilor să-i pregătească locul de veci. Muncitorii au descoperit un craniu, maxilarul, un femur şi alte câteva fragmente dintr-un schelet. După un ritual de reînhumare, acestea vor fi puse sub criptă, într-un sac, la picioarele Patriarhului. Patronul firmei de construcţii care a făcut gratuit mormântul, ca un omagiu adus Patriarhului Teoctist, a declarat că nu poate spune ale cui sunt rămăşiţele pământeşti, întrucât nu a fost găsit niciun obiect de podoabă sau de cult care să-i fi aparţinut defunctului şi care să poată oferi vreun indiciu asupra identităţii acestuia. Totodatã, constructorul mormântului Patriarhului Teoctist a spus cã biserica va intra în renovare şi că, din câte ştie, există deja finanţare, iar reprezentanţii firmei care se va ocupa de lucrare au fost chemaţi, cu ocazia săpăturii, pentru a vedea cât mai exact principiile de construcţie.

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, va oficia slujba de înmormântare a Patriarhului Teoctist, care a trecut la cele veşnice luni. Alături de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, la oficierea slujbei va participa soborul de ierarhi al Sfântului Sinod al BOR şi delegaţiile bisericilor ortodoxe surori.

În prezent, slujba de priveghi se desfãşoarã necontenit. Preoţii citesc psalmi din cele 12 Evanghelii ale Învierii, precum şi rugãciuni specifice la priveghiul monahilor.

Pelerinajul a continuat şi astăzi În ciuda ploii neîntrerupte, zeci de oameni urcã Dealul Mitropoliei pentru a-i aduce un ultim omagiu Întâi Stãtãtorului bisericii române.

Continuă şi pelerinajul politicienilor. Ion Iliescu i-a prezentat şi el un ultim omagiu Patriarhului Teoctist. Fostul preşedinte a apreciat cã Patriarhul a fost un om bun, simplu, care "s-a tras din popor" şi care a ştiut sã pãstreze echilibrul şi unitatea Bisericii, mai ales dupã 1989. Iliescu a mai spus cã, deşi avea o vârstã înaintatã, PF Teoctist impresiona pe toatã lumea cu robusteţea sa. "Dar, vorba aceea, Ťe destinul fiecãruiať", a adãugat fostul şef al statului.

Şi liderul PNG, Gigi Becali, a mers miercuri la catafalcul Patriarhului. ?Eu regret un singur lucru: în ultimele trei luni a tot vrut sã vorbeascã cu mine între patru ochi. Şi PS Pimen mi-a spus, când am fost ultima datã la BOR. N-a fost sã fie. Acum sunt curios ce-a vrut sã-mi spunã?, a declarat Becali. Gigi Becali a spus cã încã nu a hotãrât pe care dintre ierarhi îl va susţine pentru Scaunul Patriarhal, dar cã va lua o decizie dupã ce se va consulta cu înalte feţe bisericeşti. ?Nu pot sã fiu indiferent. Dacã un preşedinte mai e cum mai e, un ministru mai e cum mai e, mai alegi altul peste patru ani, Biserica este cea care a salvat poporul român de-a lungul secolelor?, a mai opinat Becali.

Primarul Capitalei Adriean Videanu şi secretarul general al Partidului Democrat, Vasile Blaga, i-au adus un ultim omagiu Prea Fericitului Teoctist. Videanu şi-a manifestat speranţa ca, până la sfârşitul mandatului său, să poată fi pusă piatra de temelie a Catedralei Mântuirii Neamului. Edilul general a menţionat că, în ultima perioadă, s-a întâlnit cel puţin o dată pe lună cu Prea Fericitul Părinte Teoctist, în ideea găsirii unei soluţii pentru demararea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

Tot miercuri membrii Guvernului au pãstrat la începutul şedinţei Executivului, un moment de reculegere în memoria Patriarhului Teoctist, la propunerea premierului Cãlin Popescu-Tãriceanu. ?În numele Guvernului am exprimat profundul regret pentru pierderea pe care a suferit-o Biserica şi credincioşii ortodocşi din România. De aceea, v-aş propune sã pãstrãm un moment de reculegere?, a afirmat primul-ministru la începutul şedinþei de Guvern.

Mesaj de condoleanţe de la Vatican
Şeful Bisericii Catolice Papa Benedict al 16 lea a trimis astăzi un mesaj de condoleanţe bisericii ortodoxe pentru pierderea suferită. Scrisoarea a fost adresată chiar înalt preasfinţitului Daniel, locţiitorul Preafericitului, şi este semnată de Papă. În mesajul său, Sfântul Părinte vorbeşte despre Patriarhul Teoctist, despre relaţia specială dintre acesta şi predecesorul său-Papa Ioan Paul al 2-lea, şi despre schimbului de vizite între cei doi care, spune Papa-va rămâne în memoria celor două biserici ca un dar divin. Mesajul se încheie cu gândurile bune trimise Inalt Preasfinţitului Daniel şi episcopilor ortodocşi direct din inima Vaticanului.

TRUPUL NEÎNSUFLEŢIT A FOST READUS ÎN CATEDRALĂ:
PELERINAJUL CONTINUĂ LA PATRIARHIA ROMÂNĂ
POLITICIENII ÎN PELERINAJ LA PATRIARHIE

PROGRAMUL FUNERALIILOR PATRIARHULUI TEOCTIST (pdf)

Citiţi şi MITROPOLIŢII DANIEL ŞI TEOFAN POSIBILI SUCCESORI AI LUI TEOCTIST

Citiţi şi NUMIREA NOULUI PATRIARH POATE FI INFLUENŢATĂ POLITIC

Citiţi şi MISTER ÎN CRIPTA PATRIARHULUI. AU FOST DESCOPERITE OASE UMANE

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close