Este vorba de oțetul din cidru de mere care timp de secole a fost numit licoarea minune, un remediu antic ce poate fi folosit nu numai ca şi condiment sau produs de curățare, dar și ca medicament și ca produs cosmetic.
Anticii au fost primii care au descoperit capacitățile vindecătoare ale oțetului. Vindecătorii antici i-au explorat proprietățile antibacteriene înainte de apariţia antibioticelor folosindu-l pentru dezinfectare înainte de a vizita un pacient şi la curățarea rănilor.
Documentele istorice menționează că în timpul lui Hippocrate, oțetul era amestecat cu miere şi utilizat ca tonic şi ca un elixir de vindecare, sănătate şi longevitate, iar Cleopatra obișnuia să-şi condimenteze prânzul cu perle dizolvate în oțet. Aşa regina ar fi câștigat o avere imensă după un pariu, promițându-i lui Mark Anthony că poate creea cel mai scump prânz.
Oțetul din cidru de mere - remediu antic pentru slăbit
Oțetul diluat este un tonic tradițional bun pentru slăbit. Menţiuni despre acest remediu există încă din 1825 şi vin de la poetul britanic Byron care avea o rutină zilnică în care consuma alimente înmuiate în oțet.
Oțetul din cidru de mere a devenit popular la sfârșitul anilor ’50 in SUA, odată cu lansarea best-seller-ului Folk Medicine A Vermont Doctor’s Guide to Good Health, semnat de D.C. Davis.
Datele celor mai recente studii demonstrează că oțetul din cidru de mere favorizează reducerea nivelului de zahăr din sânge și al colesterolului care nu este benefic (HDL-C).
Mai exact, două lingurițe de oţet din cidru de mere la o masă cu mulţi carbohidrați duc la reducerea nivelurilor de zaharuri şi insulină în sânge cu până la 34%, iar consumul este mai eficient înaintea mesei. De asemenea, adaosul de oțet în orez scade indicele glicemic cu aproape 40%.
Beneficiile oțetului de cidru de mere pentru uz intern
Pentru uz intern, consumul zilnic de maxim 2 lingurițe de oțet din cidru de mere poate să ajute în următoarele afecțiuni:
- pierderea în greutate (potrivit studiilor, oțetul de mere stimulează metabolismul, fapt care contribuie la arderea caloriilor atunci când organismul este în repaus. Adaugă 2 lingurițe de oțet din cidru de mere la 500 ml apă şi consumă aceasta mixtură pe parcursul zilei)
- detoxifierea organismului şi îmbunătățirea metabolismului
- reducerea nivelului de colesterol (prin creșterea producției biliare)
- controlul apetitului prin inducerea senzației de sațietate
- controlul diabetului ( bolnavii de diabet tip 2 care beau înainte de culcare două lingurițe de oțet de cidru diluat în apă au un nivel de zahăr redus în sânge dimineaţa).
- reducerea presiunii arteriale (oțetul din cidru de mere relaxează vasele de sânge prin creșterea producției de oxid nitric)
- tratarea cancerului (diferiți acizi din oțetul din cidru de mere au rol de antioxidanți puternici cu efecte în tratarea cancerelor şi tumorilor)
- tratarea gâtului iritat şi a simptomelor de răceala şi gripă datorită proprietăților antibacteriene
- prevenirea indigestiei, arsurilor la stomac si a constipației. În afara de acid acetic, oțetul din cidru de mere mai conține şi alți acizi, vitamine, săruri minerale şi aminoacizi care ajută la calmarea tractul gastro-intestinal, previne crampele, balonarea şi gazele.
- tratarea congestiei nazale, datorita proprietăților sale antivirale, de reducere a diferiților alergeni;
- energetizarea organismului şi susținerea unei stări de bine, acționând ca un calmant şi antidepresiv natural datorita capacității sale de a descompune proteinele in amino acizi, unul dintre aceștia fiind triptofanul
- tratarea crampelor nocturne
- tratarea durerilor de cap
- tratarea respirației urât mirositoare
- albirea dinților (după periajul normal, folosiți oțet din cidru de mere diluat cu apă pentru a va clăti gura);
Beneficiile oțetului de cidru de mere pentru uz extern
Oțetul de cidru de mere contribuie şi la soluționarea mai multor probleme cum ar fi mătreața şi înțepăturile de insecte.
Pentru mătreață - clătiți parul cu apă şi oțet de mere pentru a avea un par strălucitor
Pentru înțepăturile de insecte - umflaturile cauzate de înțepăturile de insecte vor fi ameliorate dacă ștergeți zona cu oțet.
Efecte secundare
Oțetul de mere nu are efecte secundare dacă este utilizat moderat şi cu precauție. O dietă echilibrată alături de mișcare ne pot ajuta să avem o minte şi un trup sănătos pe termen lung.