Lipsa de lichidităţi cauzată de criza economică aduce pe piaţa imobiliară o nouă formă de tranzacţie. Trocul imobiliar este folosit din ce în ce mai des de cei care vor să-şi schimbe locuinţa. Specialiştii spun că încă nu se poate vorbi de un fenomen, însă, în contextul actual, schimbul imobiliar poate fi o alternativă avantajoasă pentru achiziţia unei case.
Trocul imobiliar este considerat de specialişti doar o soluţie de moment, cauzată, în principal, de lipsa acută de lichidităţi de pe piaţă. Cei care apelează la schimb sunt interesaţi, deopotrivă să-şi achiziţioneze o locuinţă nouă, dar şi să scape cât mai repede de cea veche. Trocul rămâne mijlocul cel mai comod prin care se pot rezolva simultan ambele tranzacţii.
Potrivit ziariştilor de la Adevărul, la troc imobiliar recurg mai ales proprietarii apartamentelor din blocurile vechi. Practica nu este chiar nouă în aceste cazuri. Mai toate agenţiile imobiliare au intermediat schimburi de locuinţe.
După scăderea preţurilor de pe piaţă, proprietarii caselor vechi speră că prin troc să piardă cât mai puţin la tranzacţie.
Deschişi la schimb sunt însă şi cei care deţin în proprietate vile nou-construite. De obicei casele sunt oferite în schimbul unor locuinţe mai ieftine, pentru ca proprietarii să mai rămână şi cu ceva bani, din diferenţa de preţ.
Volumul tranzacţiilor prin troc imobiliar nu este acum foarte mare, însă specialiştii avertizează că lipsa lichidităţilor va face ca numărul celor dispuşi să accepte schimburi de case să fie tot mai mare.
Antena 3