Tribunalul Bucureşti a făcut publică, miercuri, motivarea deciziei de eliberare din arest preventiv a patronului OTV, Dan Diaconescu. Judecătorii susţin că sunt date că există "prezumtivul grup infracţional organizat" la OTV, dar sancţionează procurorii pentru că au cerut arestarea doar pentru şantaj, Dan Diaconescu beneficiind de o măsură mai blândă pentru că nu este recidivist şi are un copil minor. Patronul OTV a fost eliberat din arest preventiv pe 25 iunie.
"Tribunalul apreciază că există date că prezumtivul grup infracţional organizat foloseşte mijloace laborioase mascate în spatele unui post de televiziune şi invocând pentru a da o aparenţă de legalitate activităţii infracţionale, libertatea presei, denaturând însă sever sensul constituţional al acestui concept", se arată în motivarea deciziei, citată de Mediafax.
Potrivit judecătorilor, procurorul - care are deplinătate de atribuţii în identificarea şi probarea activităţii infracţionale - "s-a mărginit să propună arestarea preventivă a celor doi inculpaţi doar pentru infracţiunea de şantaj", astfel că "Tribunalul nu poate avea în vedere la individualizarea măsurii preventive ce se impune în speţă şi infracţiunea de constituire a grupului infracţional organizat".
Instanţa Tribunalului Bucureşti a decis o măsură mai blândă în cazul lui Dan Diaconescu - cea de interzicere de a părăsi ţara - numai pentru că acesta nu este infractor recidivist şi are un copil minor în întreţinere.
Judecătorii au mai apreciat că, spre deosebire de Doru Pârv, implicarea lui Dan Diaconescu în acest caz a fost una mult mai subtilă, acesta evitând să ia legătura în mod direct cu primarul din Zărneşti.
În motivarea instanţei se mai arată că sunt date care indică faptul că există un grup infracţional organizat cu o structură bine stabilită şi cu roluri foarte clare. Potrivit judecătorilor, atribuţii de conducere ar avea Dan Diaconescu - liderul grupării infracţionale şi cu putere de comandă şi control asupra membrilor executanţi. Doru Pârv ar avea rol de interfaţă cu victimele, care exercită în mod nemijlocit infracţiuni de şantaj, iar martorele Mihaela Moise şi Diana Voiculescu ar fi avut atribuţii de a realiza materialele cu care ceilalţi doi inculpaţi l-ar fi şantajat pe primar.
"În speţă există doar indicii în acest sens, la acest moment neputându-se stabili cu certitudine vinovăţia ultimelor două persoane menţionate dar este atributul procurorului să facă verificările corespunzătoare", se mai arată în motivarea instanţei de judecată.
Dan Diaconescu şi Doru Pârv au fost reţinuţi sub acuzaţia de şantaj, complicitate la şantaj şi ameninţare. Cei doi au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile în dimineaţa zilei de 23 iunie. Două zile mai târziu, magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis ca Dan Diaconescu să fie cercetat în libertate.
Patronul OTV este acuzat că l-a ameninţat pe primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ, atât direct, cât şi prin intermediul lui Dorel Pârv, realizator la acelaşi post de televiziune, să îi dea 200.000 de euro pentru a nu dezvălui "opiniei publice fapte reale sau imaginare compromiţătoare pentru persoana respectivă, cum ar fi deţinerea unei importante averi nejustificate sau efectuarea de tranzacţii imobiliare ilicite".
În prezent, Dan Diaconescu are interdicţia de a părăsi ţara, iar instanţa i-a interzis să vorbească la postul pe care-l patronează despre cazul în care este cercetat de către procurorii anticorupţie.
Antena3.ro