Teamă, nemulţumire şi indignare. Acestea sunt numai câteva dintre sentimentele românilor plătitori de taxe care ar trebui să beneficieze de serviciile Ministerului Transporturilor. Activitatea ministrului Radu Berceanu ridică tot mai multe semne de întrebare în condiţiile în care transportul feroviar a fost afectat de o serie de incidente neplăcute, iar lucrările la autostradă nu par să avanseze.
Trenuri deraiate, locomotive în flăcări şi autostrada care se lasă aşteptată i-au dus pe români la capătul răbdării. Un raport recent arată că în primele nouă luni ale anului, trenurile din România au acumulat întârzieri de...3 ani.
Ministerul Transporturilor, Radu Berceanu, crede că a indentificat cauza problemelor. În opinia sa, oamenii ar trebui să iasă în stradă pentru ca lucrările să fie finalizate.
Aflat într-o vizită de inspecţie la Pasajul Băneasa şi mai apoi la şoseaua de centură a municipiului Ploieşti, Radu Berceanu a oferit o explicaţie suprinzătoare: "Nimeni se mobilizează să iasă în stradă pentru autostrăzi", şi nu se pune presiune pe acest domeniu, aşa cum se face în cazul pensiilor, salariilor sau altor probleme sociale.
Transportul feroviar se confruntă cu grave probleme. Trei accidente feroviare soldate cu răniţi au avut loc în luna septembrie în România. Cel mai recent accident a avut loc în judeşul Galaţi. Un vagon al trenului rapid 661, care circula pe ruta Bucureşti - Iaşi a sărit de pe şine în zona localităţii Berheci. În tren se aflau 437 de călători. Vagonul deraiat era al treilea în garnitură. Se pare că de vină a fost o roată defectă.
La un pas de dezastru s-a aflat şi un tren de marfă încărcat cu produse petroliere care a deraiat în localitatea Boju, judeţul Cluj. Cel puţin şase vagoane au sărit de pe şină.
Un al accident a avut loc pe ruta Timişoara-Bucureşti. Opt vagoane, cu 200 de călători la bord, au sărit de pe şine, iar 13 persoane au fost transportate la spital.
Statisticile CFR arată că, în primele nouă luni ale anului, trenurile româneşti au avut întârzieri care cumulat însumează 3 ani. Cauza pare a fi lipsa investiţiilor şi starea precară a liniilor ferate. Zilnic, pe căile ferate din ţară circulă un număr mediu de peste 1500 de trenuri de călători.
75% dintre întârzieri sunt provocate de restricţiile de viteză introduse pe unele trasee, nemodernizate sau lăsate în paragină. 20% dintre întârzieri au cauze care nu au legătură cu CFR, iar în aproape 5% din cazuri, de vină sunt locomotivele sau vagoanele defecte.
Ultimul incident în care a fost implicat Ministerul Transporturilor a avut loc luni dimineaţă. O macara, ale cărei contragreutăţi s-au rupt, s-a prăbuşit peste sediul ministerului.
Antena3.ro